ENERGIA W ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- Rok wydania: Poznań 2010
- Wydanie: I
- Ilość stron: 132
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788371605772
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 29,90 zł
Polska jest krajem, gdzie społeczeństwo cieszy się obfitością żywności, jak bowiem pokazują wyniki badan przeprowadzonych po 2000 roku, ponad połowa dorosłych obywateli naszego kraju wykazuje nadwagę lub jest otyła, przy czym częstość występowania otyłości ma wyraźną tendencję wzrostową.
Książka napisana jest przez specjalizujących się w tej problematyce doświadczonych nauczycieli akademickich. Publikacja ta przedstawia w przystępny sposób różne aspekty nauki o żywności, żywieniu i zdrowia związane z pojęciem energii- od jej form i obiegu w przyrodzie, poprzez podaż z żywnością i wykorzystywanie przez organizm człowieka, po ustrojowy bilans energetyczny oraz profilaktykę i leczenie otyłości.
Rozdział 1
ENERGIA, JEJ FORMY I OBIEG W PRZYRODZIE
Energia, jej formy i źródła
Przepływ energii w przyrodzie
Rozdział 2
POKARM JAKO ŹRÓDŁO ENERGII
Spalanie poza organizmem i w organizmie
Określanie wartości energetycznej żywności
Klasyfikacja żywności według wartości kalorycznej
Rozdział 3
ŻYWNOŚĆ NISKOENERGETYCZNA
Definicje żywności niskokalorycznej oraz żywności o obniżonej kaloryczności
Metody obniżania wartości energetycznej produktów i potraw
Produkty niskoenergetyczne
Rozdział 4
ŻYWNOŚĆ I NAPOJE DLA SPORTOWCÓW
Rozdział 5
TECHNOLOGIE KULINARNE A WARTOŚĆ ENERGETYCZNA POTRAW
Właściwości funkcjonalne składników wpływających na wartość energetyczną potraw
Kształtowanie wartości energetycznej wybranych rodzajów potraw
Obróbka cieplna potraw
Smażenie a wartość energetyczna potraw
Rozdział 6
ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE ORGANIZMU CZŁOWIEKA W ZALEŻNOŚCI OD AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Rozdział 7
METODY POMIARU WYDATKÓW ENERGETYCZNYCH
Parametry fizjologiczne w wysiłku fizycznym
Metody kalorymetryczne
Metody niekalorymetryczne
Rozdział 8
BILANS ENERGII I JEGO ZAKŁÓCENIA W ORGANIZMIE
Bilans energii i jego regulacja w organizmie
Zakłócenia bilansu energetycznego
Rozdział 9
OTYŁOŚĆ JAKO PROBLEM SPOŁECZNY I ZDROWOTNY
Definicja i klasyfikacje otyłości
Rozpoznanie i następstwa otyłości
Leczenie otyłości
Rozdział 10
DIETY ODCHUDZAJĄCE I SKUTECZNOŚĆ ICH STOSOWANIA
Zasady racjonalnej diety redukcyjnej
Popularne diety odchudzające w świetle zasad racjonalnego żywienia
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej