ŻYWIENIE CZŁOWIEKA A ZDROWIE PUBLICZNE TOM 3 WYD 2
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2023
- Wydanie: II
- Ilość stron: 570
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301228637
87,00 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 87,00 zł
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 wyd 2
Autor: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.
Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 wyd 2
Autor: Jan Gawęcki
Przedmowa
Część I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa
1 Zdrowie i jego uwarunkowania Henryk Kirschner , Iwona Traczyk
1.1. Wprowadzenie
1.2. Definicje zdrowia
1.3. Kryteria zdrowia
1.4. Ocena zdrowia populacji
1.5. Uwarunkowania zdrowia
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
2 Żywność i żywienie a zdrowie Jan Gawęcki, Joanna Suliburska
2.1. Wprowadzenie
2.2. Żywność wczoraj i dziś oraz jej wykorzystanie w żywieniu
2.3. Związek żywności i żywienia ze stanem zdrowia
2.4. Interakcje żywności i leków
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
3 Epidemiologia żywieniowa Wojciech F. Roszkowski, Barbara Pietruszka, Ewa Sicińska, Joanna Kałuża
3.1. Wprowadzenie
3.2. Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej
3.3. Klasyfikacja badań epidemiologicznych
3.4. Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności
3.5. Badania w zakresie epidemiologii żywieniowej – kwestionariusze i ich walidacja
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
4 Mierniki zdrowotne i ich powiązanie z czynnikami żywieniowymi Joanna Kałuża, Hanna Roszkowska, Ewa Sicińska, Wojciech F. Roszkowski
4.1. Wprowadzenie
4.2. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej
4.3. Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym
4.4. Hierarchia dowodów naukowych
4.5. Ocena głównych czynników modyfikujących związki żywienia ze zdrowiem
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
Spis treści
5 Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie i w Polsce Lidia Wądołowska, Joanna Kowalkowska, Beata Stasiewicz
5.1. Wprowadzenie
5.2. Żywieniowe przyczyny zaburzeń zdrowia
5.3. Niedożywienie jako przyczyna zaburzeń zdrowia
5.4. Czynniki ryzyka chorób związane ze stylem życia i środowiskiem
5.5. Metaboliczne przyczyny zaburzeń zdrowia
5.6. Możliwości poprawy zdrowia poprzez modyfikację odżywiania i stylu życia
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
6 Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych Mirosław Jarosz, Wioletta Respondek
6.1. Wprowadzenie
6.2. Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje
6.3. Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych
6.4. Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
7 Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska
7.1. Wprowadzenie
7.2. Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna
7.3. Składniki diety a ekspresja genów
7.4. Warianty genetyczne a odpowiedź metaboliczna na składniki diety
7.5. Składniki diety a stabilność genomu
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
Część II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa
8 Żywienie a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne człowieka Jadwiga Hamułka, Monika Zielińska-Pukos, Agata Białecka-Dębek
8.1. Wprowadzenie
8.2. Rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego
8.3. Wpływ składników pokarmowych na układ nerwowy i zdrowie psychiczne
8.4. Żywieniowa profilaktyka zaburzeń funkcji poznawczych i zdrowia psychicznego
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
9 Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek, Hanna Górska-Warsewicz
9.1. Wprowadzenie
9.2. Uwarunkowania makroekonomiczne
9.3. Uwarunkowania mikroekonomiczne
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
Spis treści
10 Czynniki klimatyczne a sposób żywienia Jerzy Bertrandt
10.1. Wprowadzenie
10.2. Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność
10.3. Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności
10.4. Klimat a model żywienia
10.5. Wyzwania
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
11 Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia Janusz Czapski, Józef Korczak
11.1. Wprowadzenie
11.2. Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym
11.3. Biotechnolgia i nanotechnologia w produkcji żywności
11.4. Postępy w technologii potraw oraz w organizacji żywienia zbiorowego
11.5. Perspektywy produkcji żywności
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
12 Związki kultury ze sposobem odżywiania się społeczeństwa Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk, Michał A. Michalski
12.1. Wprowadzenie
12.2. Wpływ religii na zachowania żywieniowe
12.3. Żywność tradycyjna
12.4. Kuchnie narodowe i regionalne
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
13 Czynniki społeczne a żywność i żywienie Marzena Jeżewska-Zychowicz, Marta Plichta
13.1. Wprowadzenie
13.2. Cechy społeczne a sposób żywienia
13.3. Środowisko społeczne a sposób żywienia
13.4. Inne czynniki kształtujące zachowania żywieniowe
13.5. Społeczne funkcje żywności i żywienia
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
14 Psychologiczne determinanty sposobu żywienia Beata Ziółkowska, Magdalena Weber
14.1. Wprowadzenie
14.2. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych
14.3. Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych
14.4. Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
Część III. Racjonalizacja żywienia ludności
15 Polityka wyżywienia ludności – obszary działań i narzędzia realizacji Ewa Halicka, Krystyna Rejman, Barbara Kowrygo
15.1. Wprowadzenie
Spis treści
15.2. Główne obszary działań polityki wyżywienia w XXI wieku
15.3. Narzędzia realizacji polityki wyżywienia w Unii Europejskiej
15.4. Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
16 Edukacja żywieniowa Anna Kołłajtis-Dołowy, Marta Jeruszka-Bielak
16.1. Wprowadzenie
16.2. Definicje, cele i zakres edukacji żywieniowej
16.3. Planowanie edukacji żywieniowej
16.4. Ewaluacja edukacji żywieniowej i wiarygodność przekazywanej wiedzy
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
17 Wegetarianizm i diety niekonwencjonalne w świetle nauki o żywieniu Jan Gawęcki, Karolina Łagowska, Joanna Bajerska, Małgorzata Woźniewicz
17.1. Wprowadzenie
17.2. Wegetarianizm
17.3. Charakterystyka wybranych diet niekonwencjonalnych – zalety i wady
17.4. Diety niekonwencjonalne a redukcja masy ciała
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
18 Żywność prozdrowotna Jan Gawęcki, Danuta Górecka
18.1. Wprowadzenie
18.2. Pojęcie żywności prozdrowotnej i jej rodzaje
18.3. Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem żywności prozdrowotnej
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
19 Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności Anna Brzozowska, Regina Olędzka, Ewa Sicińska
19.1. Wprowadzenie
19.2. Suplementy diety jako środki spożywcze
19.3. Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie
19.4. Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych
19.5. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze
19.6. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
Część IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia
20 Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny Ewa Matczuk, Lucjan Szponar
20.1. Wprowadzenie
20.2. Przyczyny i objawy zakażeń i zatruć pokarmowych
Spis treści
20.3. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych
20.4. Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć i zakażeń pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
21 Bioterroryzm żywnościowy Jerzy Bertrandt
21.1. Wprowadzenie
21.2. Rodzaje i charakterystyka ataków bioterrorystycznych
21.3. Instrumenty ochrony przed atakiem bioterrorystycznym
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
22 Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym Lucjan Szponar, Ewa Matczuk
22.1. Wprowadzenie
22.2. Komisja Kodeksu Żywnościowego
22.3. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
22.4. System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF)
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
23 Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności Maciej Taczanowski
23.1. Wprowadzenie
23.2. Podstawowe unijne i polskie akty prawne ze sfery bezpieczeństwa żywności
23.3. Szczegółowe wymagania jakościowe w zakresie bezpieczeństwa żywności
23.4. Szczególne kategorie środków spożywczych w regulacjach prawnych sfery bezpieczeństwa żywności
23.5. Znakowanie żywności
23.6. Urzędowa kontrola żywności (nadzór)
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
24 Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności Jacek Kijowski , Danuta Kołożyn-Krajewska, Joanna Trafiałek
24.1. Wprowadzenie
24.2. Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności
24.3. Charakterystyka ogólna normy ISO 22000
24.4. Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
24.5. Działania operacyjne
24.6. Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce .
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
25 Żywienie a zdrowie publiczne w XX i XXI wieku Anna Gronowska-Senger
25.1. Wprowadzenie
25.2. Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku
25.3. Problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku
25.4. Żywienie a zdrowie społeczne – prewencja zagrożeń
To jest najważniejsze
Literatura uzupełniająca
Skorowidz
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej