ŻYWIENIE KRYTYCZNIE CHORYCH
- Wydawca: Makmed
- Rok wydania: 2023
- Wydanie: I
- Ilość stron: 380
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788395132797
88,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 98,00 zł
Żywienie krytycznie chorych
Autor: Katarzyna Matysiak-Luśnia
Żywienie krytycznie chorych to pierwsza monografia w języku polskim poświęcona problemom żywienia klinicznego w intensywnej terapii. W początkowych rozdziałach przedstawiono zagadnienia ogólne, takie jak wskazania do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, zasady monitorowania i rozpoznawania powikłań. Kolejne rozdziały poświęcone są konkretnym grupom krytycznie chorych, u których patologie narządowe i stosowane rodzaje terapii, szczególnie pozaustrojowych, w sposób istotny wpływają na metabolizm substratów i zmieniają postępowanie żywieniowe.
Dziedzina żywienia klinicznego jest bardzo szeroka. Pomimo istnienia coraz większej ilości dobrych danych wynikających z badań naukowych nie wszystko jest jasne i stan wiedzy nie zawsze umożliwia przedstawienie jednolitych zaleceń. W książce zawarto nie tylko to, co pewne, ale także to, co budzi kontrowersje. Dane z wytycznych i zaleceń to przecież tylko jedna ze stron wiedzy medycznej. W wielu przypadkach można podejmować różniące się, ale uprawnione decyzje terapeutyczne.
Żywienie krytycznie chorych
Autor: Katarzyna Matysiak-Luśnia
R01. Leczenie żywieniowe: Wprowadzenie • Rozpoznanie niedożywienia • Wskazania do leczenia żywieniowego na OIT • Badania laboratoryjne • Bilans azotowy • Antropometria • Masa mięśniowa • Następstwa niedożywienia w populacji krytycznie chorych • Refeeding syndrome, zespół szoku pokarmowego, zespół ponownego odżywienia • Rozpoczęcie leczenia żywieniowego na OIT • Funkcja przewodu pokarmowego w chorobie krytycznej
R02. Wydatek energetyczny i metody jego pomiaru: Wstęp • Wydatek energetyczny: składowe • Równania predykcyjne • Czynniki modyfikujące wydatek energetyczny • Kalorymetria pośrednia
R03. Żywienie dojelitowe: Wstęp • Rodzaje diet przemysłowych • Dostępy do przewodu pokarmowego • Potwierdzenie położenia zgłębnika nosowo-żołądkowego • Żywienie dojelitowe • Biegunka na OIT • Zaparcie na OIT • Błonnik pokarmowy • Diety wysokokaloryczne
R04. Żywienie pozajelitowe: Podstawy kliniczne • Problemy farmaceutyczne związane z żywieniem pozajelitowym • Suplementarne żywienie pozajelitowe • Białko w chorobie krytycznej • Filozofia zapotrzebowania energetycznego: współczynnik E/N • Skład żywienia pozajelitowego
R05. Monitorowanie terapii żywieniowej na OIT: Wprowadzenie • Monitorowanie kliniczne • Monitorowanie ilości dostarczanych substratów: makroskładników, mikroskładników, wody • Glikemia i insulinoterapia • Monitorowanie poziomu krytycznych jonów • Strategie optymalizacji żywienia na OIT
R06. Żywienie podczas ciągłej terapii nerkozastępczej: Wstęp • AKI • Planowanie żywienia podczas terapii nerkozastępczej • Mikroskładniki • Witaminy rozpuszczalne w wodzie • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach • Elektrolity • Karnityna
R07. Substancje immunomodulujące: Wstęp • Glutamina • Arginina • Kwasy tłuszczowe ω • Antyoksydanty • Nukleotydy
R08. Żywienie w fazie zdrowienia i rekonwalescencji: Wstęp • Propranolol • Testosteron i oksandrolon • Inne interwencje wspierające anabolizm w fazie post-ICU • Żywienie w gojeniu ran i odleżyn • PICS • Zastosowanie i rola β-hydroksymetylomaślanu • Kwasy tłuszczowe ω-3
R09. Zastosowanie doustnych suplementów diety na OIT: Wstęp • Podział doustnych suplementów diety • Skład ONS • Zastosowanie ONS • Ocena dysfagii na OIT • Strategia optymalizacji żywienia doustnego
R10. Zasady podawania leków przez sztuczne dostępy: Wstęp • Zasady podawania leków przez sztuczne dostępy • Doustne systemy terapeutyczne • Przykłady leków doustnych używanych na oddziale intensywnej terapii
R11. Pacjent otyły ‒ żywienie w chorobie krytycznej: Wstęp • Przekarmianie ostre a przewlekłe • Tkanka tłuszczowa • Obesity paradox • Ocena stanu odżywienia • Pogłębiona ocena stanu odżywienia • Zapotrzebowanie na energię • Zapotrzebowanie na białko • Immunożywienie i błonnik
R12. Żywienie w ciężkich chorobach wątroby: Wprowadzenie • Badanie przesiewowe i ocena stanu odżywienia • Ostra niewydolność wątroby • Encefalopatia wątrobowa • Transplantacja wątroby • Zaawansowana marskość wątroby • Leczenie żywieniowe pacjentów z zaawansowaną marskością wątroby
R13. Zapalenie trzustki: Ostre zapalenie trzustki • Przewlekłe zapalenie trzustki
R14. Żywienie w COVID-19: Wstęp • Niedożywienie w populacji pacjentów z COVID-19 • Niedobory mikroskładników • Interwencja żywieniowa • Żywienie pozajelitowe • Prone position • ECMO • Postępowanie po ekstubacji
R15. Żywienie na oddziale intensywnej terapii neurologicznej/neurochirurgicznej: Wstęp • Urazy głowy • Dieta ketogenna • Immunożywienie • Rola probiotyków w leczeniu żywieniowym na NOIT • Żywienie w udarze • Dysfagia
R16. Żywienie pacjenta paliatywnego na OIT: Wstęp • Ograniczanie terapii w warunkach OIT • Leczenie żywieniowe w warunkach ograniczenia terapii • Zakończenie terapii żywieniowej: możliwe czy niemożliwe
Zespół Marfana to choroba genetyczna, która wpływa na różne układy i narządy...
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejChoroba Bowena to wczesne stadium raka skóry, znana również jako rak kolczystokomórkowy...
czytaj więcejChoroba von Willebranda charakteryzuje się różnorodnymi objawami klinicznymi,...
czytaj więcejRak tarczycy jest stosunkowo rzadkim, ale poważnym nowotworem, który rozwija się...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej