BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- Rok wydania: 2014
- Wydanie: I
- Ilość stron: 149
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788371607417
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 33,00 zł
Autorzy książki przybliżają czytelnikowi w możliwie przystępny sposób najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. W pierwszej części wyjaśniono podstawowe pojęcia i klasyfikację zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością i żywieniem, omówiono czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące stanowić takie zagrożenia, a także przedstawiono sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym oraz instytucjonalne możliwości przeciwdziałania im. Kolejne rozdziały poświęcono bezpieczeństwu żywienia, zwracając szczególną uwagę na zagrożenia związane z niezbilansowaniem diety, indywidualną nadwrażliwością na niektóre pokarmy oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dziś przedmiotem wielu kontrowersji. Książkę zamyka omówienie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych oraz prawnych i instytucjonalnych instrumentów ochrony zdrowia konsumentów żywności.
Tagi: dietetyka podręcznik ,
Rozdział 1
Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia
Rozdział 2
Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności
Rozdział 3
Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe
Rozdział 4
Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym
Rozdział 5
Rola i zadania służb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu
Rozdział 6
Niezbilansowanie diety, czyli żywienie niezgodne z normami
Rozdział 7
Alergie i nietolerancje pokarmowe
Rozdział 8
Żywność genetycznie modyfikowana
Rozdział 9
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych
Rozdział 10
Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością i żywieniem
Jersinioza to rzadka, bakteryjna choroba zakaźna. Jej pojawienie się jest najczęściej...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej