ŻYWIENIE CZŁOWIEKA PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU TOM 1 WYD 4
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: IV
- Ilość stron: 738
- ISBN: 9788301221164
104,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 104,90 zł
Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu Tom 1 wyd 4
Autor: Jan Gawęcki
W części I tej publikacji przedstawiono ewolucję sposobu odżywiania na ludzkość. Scharakteryzowano relację między człowiekiem jako konsumentem a żywnością, którą wykorzystuje on do zaspokajania swoich potrzeb pokarmowych, a także przybliżono podstawowe pojęcia stosowane w nauce o żywieniu.
W części II podręcznika przekazano podstawowe wiadomości z zakresu anatomii i fizjologii człowieka, (ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego), które są niezbędne do prawidłowego rozumienia pozostałych rozdziałów.
W części III przedstawiono terminy charakteryzujące zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka, czynniki, od których ono zależy, oraz metody określania wydatków energetycznych.
Część IV zawiera taksonomię towaroznawczą żywności oraz podstawową wiedzę na temat korzyści i zagrożeń, które mogą się wiązać z jej spożywaniem.
W części V zaprezentowano wpływ zróżnicowania genetycznego na zdolność przyswajania pożywienia, zapotrzebowanie na energię i skłaniki odżywcze.
Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu Tom 1 wyd 4
Autor: Jan Gawęcki
CZĘŚĆ I WSTĘP
1. Człowiek i jego pokarm.
2. Historia nauki o żywieniu.
3. Cele i zadania nauki o żywieniu.
4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe.
CZĘŚĆ II ELEMENTY FIZJOLOGII ŻYWIENIA
5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu.
6. Spożywanie pokarmu - mechanizmy regylacyjne.
7. Trawienie i wchłanianie.
8. Podstawy metabolizmu człowieka.
CZĘŚĆ III ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE
9. Energia.
10. Węglowodany.
11. Tłuszcze.
12. Białka.
13. Składniki mineralne i woda.
14. Witaminy.
CZĘŚĆ IV ŻYWNOŚĆ - WARTOŚĆ ODŻYWCZA I BEZPIECZEŃSTWO
15. Żywność jako źródło składników odżywczych.
16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności.
17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności.
18. Wzbogacenie żywności.
19. Źródła informacji o składzie i wartości odżywczej żywności.
20. Dodatki do żywności.
21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze.
CZĘŚĆ V RACJONALIZACJA I OCENA ŻYWIENIA LUDNOŚCI.
22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka.
23. Normy żywienia.
24. Planowanie żywienia.
25. Ocena żywienia.
26. Ocena stanu odżywienia.
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej