ENERGIA W ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: II
- Ilość stron: 132
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788371607752
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 32,00 zł
Energia jest fundamentalnym kryterium racjonalizacji żywienia człowieka, które powinno opierać się na dopasowaniu kaloryczności całodziennej racji pokarmowej do potrzeb bytowych i wydatków energetycznych, jakie organizm ponosi w związku z codziennym funkcjonowaniem w środowisku. W problematyce bioenergetyki żywienia występuje swoisty dualizm: w tym samym bowiem czasie kiedy znaczna część mieszkańców naszego globu głoduje lub, z racji dużych obciążeń wysiłkowych, ma trudności z zaspokojeniem swego zapotrzebowania energetycznego, inni cierpiący na nadwagę i otyłość poszukują sposobów na ograniczenie kaloryczności spożywanych pokarmów.
Książka Energia w żywności i żywieniu napisana jest przez specjalizujących się w tej problematyce doświadczonych nauczycieli akademickich. Publikacja ta przedstawia w przystępny sposób różne aspekty nauki o żywności, żywieniu i zdrowia związane z pojęciem energii- od jej form i obiegu w przyrodzie, poprzez podaż z żywnością i wykorzystywanie przez organizm człowieka, po ustrojowy bilans energetyczny oraz profilaktykę i leczenie otyłości.
Rozdział 1
ENERGIA, JEJ FORMY I OBIEG W PRZYRODZIE
Energia, jej formy i źródła
Przepływ energii w przyrodzie
Rozdział 2
POKARM JAKO ŹRÓDŁO ENERGII
Spalanie poza organizmem i w organizmie
Określanie wartości energetycznej żywności
Klasyfikacja żywności według wartości kalorycznej
Rozdział 3
ŻYWNOŚĆ NISKOENERGETYCZNA
Definicje żywności niskokalorycznej oraz żywności o obniżonej kaloryczności
Metody obniżania wartości energetycznej produktów i potraw
Produkty niskoenergetyczne
Rozdział 4
ŻYWNOŚĆ I NAPOJE DLA SPORTOWCÓW
Rozdział 5
TECHNOLOGIE KULINARNE A WARTOŚĆ ENERGETYCZNA POTRAW
Właściwości funkcjonalne składników wpływających na wartość energetyczną potraw
Kształtowanie wartości energetycznej wybranych rodzajów potraw
Obróbka cieplna potraw
Smażenie a wartość energetyczna potraw
Rozdział 6
ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE ORGANIZMU CZŁOWIEKA W ZALEŻNOŚCI OD AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Rozdział 7
METODY POMIARU WYDATKÓW ENERGETYCZNYCH
Parametry fizjologiczne w wysiłku fizycznym
Metody kalorymetryczne
Metody niekalorymetryczne
Rozdział 8
BILANS ENERGII I JEGO ZAKŁÓCENIA W ORGANIZMIE
Bilans energii i jego regulacja w organizmie
Zakłócenia bilansu energetycznego
Rozdział 9
OTYŁOŚĆ JAKO PROBLEM SPOŁECZNY I ZDROWOTNY
Definicja i klasyfikacje otyłości
Rozpoznanie i następstwa otyłości
Leczenie otyłości
Rozdział 10
DIETY ODCHUDZAJĄCE I SKUTECZNOŚĆ ICH STOSOWANIA
Zasady racjonalnej diety redukcyjnej
Popularne diety odchudzające w świetle zasad racjonalnego żywienia
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej