WODA W ŻYWIENIU I JEJ ŹRÓDŁA
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: II
- Ilość stron: 148
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788371607745
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 37,00 zł
Woda jest drugim co do ważności determinantem życia. Bez niej człowiek może przeżyć najwyżej kilka dni, natomiast bez pokarmu – nawet kilka tygodni. Mimo to w rzadko którym podręczniku żywieniowym poświęcono wodzie więcej miejsca. Jeżeli już się o niej wspomina, to najczęściej w ograniczonym zakresie, przy okazji omawiania składników mineralnych pełniących funkcję elektrolitów.
Jakkolwiek wszystkie rodzaje żywności zawierają mniejsze lub większe ilości wody, w książce zostały przedstawione jedynie woda pitna i płyny, które są w żywieniu jej głównymi źródłami i wpływają pozytywnie na bilans wody w organizmie. Oprócz wody pitnej są to: wody stołowe, źródlane i mineralne, soki owocowe i warzywne, mleko i napoje mleczne, bezalkoholowe napoje orzeźwiające, kawa i herbata spożywane w postaci naparów oraz produkowane przemysłowo zupy. Świadomie pominięto napoje alkoholowe, gdyż mino znaczącej zawartości wody wywierają one z reguły ujemny wpływ na bilans wodny w organizmie. Przy omawianiu poszczególnych źródeł wody oprócz podstawowych informacji towaroznawczych i technologicznych została także scharakteryzowana ich wartość odżywcza i prozdrowotna.
Książka Woda i jej źródła ma uświadomić Czytelnikowi jak ważne jest to, czym zaspokaja się pragnienie i jakie mogą być skutki zdrowotne niezwracania uwagi na ilośc i rodzaj spożywanych płynów.
Od Redakcji
Woda jako dobro naturalne i związek chemiczny
Woda w organizmie człowieka
Woda w termoregulacji
Zapotrzebowanie na wodę i ocena jej pobrania
Źródła wody pitnej i jej jakość
Wody mineralne - klasyfikacja i działanie prozdrowotne
Soki owocowe i warzywne - otrzymywanie i wartośc odżywcza
Napoje bezalkoholowe produkowane przemysłowo
Napoje bezalkoholowe sporządzane w zakładach gastronomicznych
Mleko i napoje mleczne w żywieniu człowieka
Kawa i herbata - napoje o szerokim działaniu fizjologicznym
Żupy i ich znaczenie w żywieniu
Problemy zdrowotne związane z konsumpcją niektórych napojów
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej