KOMPENDIUM WIEDZY O ŻYWNOŚCI, ŻYWIENIU I ZDROWIU
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2004, dodruk 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 450
- Oprawa: miękka foliowana
- ISBN: 9788301142544
76,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 73,90 zł
Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia.
Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.
Kompendium adresowane jest zarówno do osób zawodowo zajmujących się żywieniem, żywnością i zdrowiem, jak i do studentów i nauczycieli, uczniów szkół średnich oraz wszystkich zainteresowanych tą problematyką.
Tagi: Jan Gawęcki , dietetyka podręcznik , podręcznik dietetyki ,
1) Wstęp
2) Żywność
3) Żywienie
4) Zdrowie
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcej