ŻYWIENIE W CHOROBACH SERCA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 600
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301223342
183,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 177,90 zł
Żywienie w chorobach serca
Autor: Piotr Jankowski, Michał Czapla
Żywienie w chorobach serca, to pozycja jakiej brakowało na polskim rynku. Do tej pory wiedzę dotyczacą żywienia w chorobach sercowo - naczyniowych czerpaliśmy z wytycznych krajowych lub europejskich, które jednak tylko zaznaczały konieczność prawidłowego żywienia w chorobach serca.
Monografia, która powstała, w sposób szczegółowy omawia zagadnienia żywieniowe dotyczące chorych kardiologicznych. W rezultacie jak autorzy sugerują może być drogowskazem oraz cennym uzupełnieniem pozycji literaturowych wymaganych w sylabusach przedmiotów na kierunkach nie tylko medycznych czy dietetycznych.
Wszystkie informacje podane w monografii są istotne, podane w sposób ciekawy zachęcający do zgłębiania tajników żywienia w chorobach serca.
Prof. Izabella Uchmanowicz
Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych i stanowią dla współczesnego świata duże wyzwanie zdrowotne. Jest to pierwsza książka na polskim rynku wydawniczym kompleksowo traktująca żywienie osób z chorobami serca.
W publikacji poruszono wiele ważnych tematów, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe diety zalecane pacjentom z chorobami serca. Opisano postępowanie u pacjentów dyslipidemią, nadciśnieniem tetniczym, niewydolnościa serca i innymi stanami zdrowotnymi. Przedstawiono postępowanie u pacjentów w podeszłym wieku, u dzieci, u chorych po przeszczepie serca, a także omówiono zagadnienia związane z żywieniem osób w stanach niedożywienia. Kolejną ważną częścią ksiązki jest farmakoterapia i stosowanie suplementów diety.
Mamy nadzieję, że przedstawione informacje, porady i rekomendacje okażą się wartościowe i będą wykorzystywane w codziennej praktyce. Książkę kierujemy zarówno do dietetyków, specjalistów różnych dziedzin medycyny, jak również adeptów nauk medycznych, którzy poszukują wiarygodnej wiedzy uznanych ekspertów w tej tematyce.
Żywienie w chorobach serca
Autor: Piotr Jankowski, Michał Czapla
1. Choroby układu krążenia problemem zdrowia publicznego
2. Czynniki ryzyka chorób serca
3. Ocena ryzyka sercowo-naczyniowego
4. Dietoprofilaktyka chorób serca. Przegląd światowych wytycznych
5. Wpływ mikrobioty jelitowej na choroby serca
6. Wybrane modele żywienia stosowane w chorobach serca
7. Postępowanie żywieniowe w dyslipidemii
8. Postępowanie żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym
9. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca
10. Żywienie po przeszczepie serca
11. Dietoterapia otyłośc
12. Farmakologiczne i zabiegowe leczenie otyłości
13. Żywienie pacjentów ze współistniejącymi jednostkami chorobowymi
14. Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu
15. Żywienie osób starszych z chorobami serca
16. Żywienie dzieci z chorobami serca
17. Suplementy diety stosowane w chorobach serca
18. Interakcja leków i suplementów diety z żywnością
19. Wybrane produkty spożywcze i ich wpływ na choroby serca
20. Analiza składu ciała u pacjentów z chorobami serca – aspekty praktyczne
21. Psychologia zmiany nawyków żywieniowych
22. Samoopieka pacjenta z chorobami serca
23. Opieka koordynowana nad pacjentem z chorobami serca
24. Medycyna stylu życia w chorobach serca
25. Pierwsza pomoc w gabinecie dietetyka
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejNiedobór witaminy K może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, które...
czytaj więcejMeningokoki są jednymi z głównych sprawców inwazyjnej choroby meningokokowej,...
czytaj więcejKiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcejAmyloidoza jest schorzeniem, które wciąż pozostaje zagadką dla wielu pacjentów...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejChoroby metaboliczne to grupa schorzeń charakteryzujących się zaburzeniami w procesach...
czytaj więcejTkanka łączna jest fundamentem, który łączy, wspiera i chroni inne tkanki i narządy....
czytaj więcejEKG to badanie, dzięki któremu lekarze mogą szybko i precyzyjnie wykrywać różnorodne...
czytaj więcej