DOMOWE ŻYWIENIE POZAJELITOWE
- Wydawca: Continuo
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 140
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788362182473
48,60 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 48,60 zł
Domowe żywienie pozajelitowe to pierwsza dostępna na polskim rynku wydawniczym monografia na temat domowego żywienia pozajelitowego (DŻP). W pracy przedstawiono w zwięzłej formie podstawowe informacje o historii i aktualnym stanie DŻP w Polsce, obecnie obowiązujące zasady kwalifikacji chorych do DŻP, przygotowania do wypisania ze szpitala oraz prowadzenia długotrwałego żywienia pozajelitowego w warunkach domowych, funkcjonowanie ośrodków prowadzących leczenie żywieniowe w domu, a także poszczególne systemy prowadzenia leczenia domowego, ze wskazaniem (w miarę możliwości obiektywnym) ich zalet i wad.
Publikacja Domowe żywienie pozajelitowe jest skierowana przede wszystkim do przedstawicieli specjalności, w których – ze względu na częstość występowania niewydolności przewodu pokarmowego wśród pacjentów – leczenie żywieniowe powinno być postrzegane jako istotny element codziennej praktyki klinicznej: chirurgów, onkologów, internistów, neurologów, laryngologów, bo to od lekarzy reprezentujących te dziedziny kwalifikuje się najwięcej chorych do DŻP, oraz do wszystkich uczestniczących w procesie pielęgnowania tych chorych.
Tagi: żywienie pozajelitowe ,
Rozdział 1
Historia żywienia pozajelitowego w warunkach domowych na świecie i w Polsce
Rozdział 2
Ośrodki prowadzące domowe żywienie pozajelitowe w Polsce. Dane demograficzne. Finansowanie
Rozdział 3
Przygotowanie i wprowadzenie chorego do leczenia żywieniowego w warunkach domowych
Rozdział 4
Wskazania do żywienia pozajelitowego w warunkach domowych
Rozdział 5
Pielęgnacja dostępu naczyniowego i linii żylnej u chorych żywionych w warunkach domowych
Rozdział 6
Metody prowadzenia domowego żywienia pozajelitowego w Polsce
Rozdział 7
Powikłania żywienia pozajelitowego
Rozdział 8
Monitorowanie żywienia pozajelitowego u chorych domowych
Rozdział 9
Edukacja pacjenta w domowym żywieniu pozajelitowym
Rozdział 10
Domowe żywienie pozajelitowe – wymagania płatnika. Dokumentacja DŻP
Rozdział 11
Stabilność mieszanin do żywienia pozajelitowego
Rozdział 12
Personel prowadzący pozajelitowe leczenie żywieniowe w domu
Dzięki swojej prostocie wykonania i bogactwu uzyskiwanych informacji, badanie moczu...
czytaj więcejZespół Marfana to choroba genetyczna, która wpływa na różne układy i narządy...
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejChoroba Bowena to wczesne stadium raka skóry, znana również jako rak kolczystokomórkowy...
czytaj więcejChoroba von Willebranda charakteryzuje się różnorodnymi objawami klinicznymi,...
czytaj więcejRak tarczycy jest stosunkowo rzadkim, ale poważnym nowotworem, który rozwija się...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejNiedobór witaminy K może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, które...
czytaj więcejMeningokoki są jednymi z głównych sprawców inwazyjnej choroby meningokokowej,...
czytaj więcejKiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcej