SKŁADNIKI MINERALNE W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- Rok wydania: 2002
- Wydanie: II
- Ilość stron: 113
- Oprawa: miękka
- ISBN: 83-7160-284-7
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 22,00 zł
Ze wstępu prof. dr. hab. Jana Gawęckiego: “W monografii w przystępnej formie przedstawiono współczesną wiedzę dotyczącą roli składników mineralnych w żywieniu. Książka rozpoczyna się ogólnym wprowadzeniem, które klasyfikuje składniki mineralne, ukazuje, jak organizm człowieka nimi gospodaruje, i naświetla niezwykle ważne zagadnienie biodostępności. Następnie bardziej szczegółowo omówiono funkcje składników mineralnych w kontekście: budowy kości i zębów, tworzenia czerwonych krwinek, regulacji hormonalnej, zapobiegania niepożądanemu utlenianiu, gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi kwasowo-zasadowej. W kolejnych rozdziałach zostało przedstawione zapotrzebowanie organizmu i zalecane normy spożycia składników mineralnych oraz ich występowanie w żywności i racjach pokarmowych. Końcowa część opracowania traktuje o przyczynach, wykrywaniu i występowaniu niedoborów składników mineralnych w różnych grupach społecznych oraz profilaktyce i zwalczaniu tych niedoborów przez wzbogacanie żywności i suplementację”.
Tagi: dietetyka podręcznik ,
Składniki mineralne w organizmie
Funkcje składników mineralnych w organizmie człowieka
Zalecane spożycie składników mineralnych
Składniki mineralne w żywności i w racjach pokarmowych
Składniki mineralne a procesy technologiczne
Niedobory składników mineralnych
Wzbogacanie produktów spożywczych w skladniki mineralne
Suplementacja diety składnikami mineralnymi
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej