NORMY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA PODSTAWY PREWENCJI OTYŁOŚCI I CHORÓB NIEZAKAŹNYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2008
- Wydanie: I, dodruk 2014
- Ilość stron: 459
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320034219
139,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 135,90 zł
Podstawowym problemem zdrowia człowieka pozostaje odpowiednie żywienie. Książka Normy żywienia człowieka Jarosz pokazuje najnowsze osiągnięcia w tym właśnie temacie.
Książka Normy żywienia człowieka Jarosz jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Książka Normy żywienia człowieka Jarosz jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka Normy żywienia człowieka Jarosz składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej opracowania Normy żywienia człowieka autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Książka Normy żywienia człowieka Jarosz to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto chce ułożyć dobrze zbilansowaną, wyważoną dietę.
Tagi: Mirosław Jarosz , dietetyka podręcznik , podręcznik dietetyki ,
1. Wprowadzenie
2. Energia
3. Białko
4. Tłuszcze
5. Cholesterol
6. Węglowodany
7. Włókno pokarmowe
8. Witaminy
9. Składniki mineralne
10. Woda i elektrolity
11. Zastoswanie norm zywieniowych w ocenie spozycia na poziomie indywidualnym i grupowym
12. Zastosowanie norm żywienia w plnowaniu spozycia żywności
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przelekłym chorobom niezakaźnym
14. Zastosowanie norm na energię w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez FAO
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
18. Żywność genetycznie modyfikowana-potencjalne źródło składników odżywczych w diecie
Normy żywienia dla ludności Polski - tabele zbiorcze
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej