ŻYWIENIE. WPŁYW NA ZDROWIE CZŁOWIEKA.
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2013
- Wydanie: I
- Ilość stron: 294
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320041514
148,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 143,90 zł
Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka pod redakcją Mirosława Jarosza to nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka.
Książka przedstawia wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi.
Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
1. Wprowadzenie
2. Zanim zacznie się nowe życie
3. Ciąża
4. Odżywianie w okresie płodowym a choroby w wieku późniejszym
5. Laktacja i karmienie piersią
6. Żywienie dzieci
7. Odżywianie się w okresie dojrzewania
8. Wiek dorosły
9. Wiek starszy i podeszły
10. Odżywianie się zgodnie z wymaganiami indywidualnymi
Słownik terminów
Skorowidz
Kiedy pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, bóle brzucha czy biegunka, pacjentom...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej