OSTEOPOROZA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: Warszawa 2010
- Wydanie: I
- Ilość stron: 168
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320039641
43,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 41,90 zł
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D, ponieważ składniki te są niezbędne do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety - między innymi ptrzykladowe, zbilansowane jadłospisy.
Co rozumiemy przez osteoporozę
Częstość występowania osteoporozy
Częstość występowania osteoporozy na świecie
Częstość występowania osteoporozy w Polsce
Czynniki wpływające na częstość występowania osteoporozy
Złamania osteoporotyczne
· Złamania kręgów
· Złamanie kości udowej
· Złamanie dalszego odcinka przedramienia
Porównanie częstości występowania osteoporozy z innymi chorobami przewlekłymi
Osteoporoza u mężczyzn
Osteoporoza dziecięca i młodzieńcza
Prognozy
Osteoporoza jako problem ekonomiczny
Przyczyny osteoporozy
Fizjologia kości
Żywienie a rozwój osteoporozy
· Wapń
· Fosfor
· Witamina D
· Inne składniki
Inne czynniki mogące mieć wpływ na rozwój osteoporozy
· Palenie tytoniu
· Aktywność fizyczna
· Masa ciała
· Menopauza
· Czynniki genetyczne
· Rasa
· Hiperhomocysteinemia
Podsumowanie
Objawy kliniczne, diagnostyka, rozpoznanie
Zasady prewencji osteoporozy
Wapń
Witamina D
Aktywność fizyczna
Prewencja a fazy życia
· Wiek przedszkolny i szkolny
· Osoby dorosłe
· Osoby w podeszłym wieku
Podstawowe zasady leczenia osteoporozy
Szczegółowe zalecenia żywieniowe w leczeniu osteoporozy
Wapń
Witamina D
Białko
Potas, magnez
Fosfor
Witaminy
Praktyczne wskazówki do samooceny ryzyka rozwoju osteoporozy
Indywidualna ocena ryzyka rozwoju osteoporozy
Kalkulator złamań
Jadłospisy zalecane przy zapobieganiu osteoporozie
Wartość energetyczna - 2000 kcal/dobę
Wartość energetyczna - 2400 kcal/dobę
Jadłospisy zalecane przy leczeniu osteoporozy
Wartość energetyczna - 1800 kcal/dobę
Wartość energetyczna - 2200 kcal/dobę
Piśmiennictwo
Osteoporoza jest chorobą układu szkieletowego, która, mimo że może rozwijać...
czytaj więcejZespół Klinefeltera to jedna z najczęściej występujących anomalii chromosomowych,...
czytaj więcejChoroba Addisona to temat, który zyskuje coraz większe zainteresowanie zarówno...
czytaj więcejTarczyca, będąca małym gruczołem umiejscowionym w przedniej części szyi, odgrywa...
czytaj więcejRentgen (RTG) to jedno z najstarszych i najpowszechniej stosowanych badań obrazowych...
czytaj więcejTkanka łączna jest fundamentem, który łączy, wspiera i chroni inne tkanki i narządy....
czytaj więcej