ŻYWIENIE CHORYCH Z NOWOTWORAMI
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2012, dodruk 2016
- Wydanie: I
- Ilość stron: 120
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-4435-5
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 49,90 zł
Książka Żywienie chorych z nowotworami należy do serii: Instytut Żywności i Żywienia zaleca.
Mirosław Jarosz (autor wielu książek dotyczących zdrowego żywienia) oraz Iwona Sajór - autorzy publikacji Żywienie chorych z nowotworami, przedstawiają tu praktyczne wskazówki dotyczące żywienia osób z chorobą nowotworową przeznaczone dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. Na uwagę zasługuje fakt, że w bardzo szczegółowy sposób przedstawiają tu zalecenia żywieniowe, m.in. przy
Autorzy przedstawili tu także zalecenia dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.
Książka Żywienie chorych z nowotworami zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Tagi: dieta w chorobie nowotworowej ,
1. Najczęstsze nowotwory złośliwe w populacji
2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych
Energia
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne zawarte w pożywieniu
3. Zespół wyniszczenia nowotworowego (kacheksja)
Przyczyny wyniszczenia w chorobach nowotworowych
· Ograniczenie ilości przyjmowanego pokarmu i utrata masy ciała związane z obecnością nowotworu
· Zaburzenia równowagi hormonalnej i metabolicznej będące skutkiem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie
· Skutki niepożądane leczenia przeciwnowotworowego
· Pogorszenie stanu psychicznego
· Choroby współistniejące
Rozpoznawanie zespołu wyniszczenia nowotworowego
Wpływ niedożywienia i wyniszczenia na przebieg chemioterapii, radioterapii i leczenia operacyjnego
Leczenie zespołu wyniszczenia nowotworowego
4. Dietoterapia jako element wspomagający leczenie przeciwnowotworowe
Ogólne zalecenia żywieniowe
Szczegółowe zasady dietetyczne
Zmiany masy ciała
Utrata apetytu, anoreksja
Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu
Suchość w jamie ustnej (kserostomia)
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku
Uczucie szybkiego nasycenia i pełności po posiłku
Nudności i wymioty
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit
Biegunki
Zaparcia
Osłabienie
Obrzęk limfatyczny
Niedokrwistość
Edukacja żywieniowa chorego i osób opiekujących się nim
5. Zalecenia żywieniowe dla osób po wyleczeniu choroby nowotworowej
6. Znaczenie aktywności fizycznej w trakcie leczenia onkologicznego i po jego zakończeniu
7. Diety alternatywne a nowotwory
Piśmiennictwo
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejKrew odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, zapewniając dostarczanie...
czytaj więcejChoroby genetyczne stanowią ważny obszar medycyny, dotykający miliony ludzi na całym...
czytaj więcejWśród wyzwań współczesnej medycyny walka z nowotworami zajmuje szczególne miejsce....
czytaj więcejSkaza krwotoczna to grupa zaburzeń hemostazy, charakteryzująca się skłonnością...
czytaj więcejAmyloidoza jest schorzeniem, które wciąż pozostaje zagadką dla wielu pacjentów...
czytaj więcej