ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 1058
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301223304
271,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 256,90 zł
Żywienie w chorobach nowotworowych
Autorzy: Andrzej W. Szawłowski, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki, Joanna Gromadzka-Ostrowska
Podręcznik Żywienie w chorobach nowotworowych dedykowany jest wszystkim lekarzom, którzy ukierunkowali swoje zawodowe zainteresowania na leczenie chorych na nowotwory, a szczególnie chirurgom ogólnym, onkologicznym, radioterapeutom, onkologom klinicznym i gastroenterologom.
Niedożywienie, w różnej postaci, to jeden z głównych objawów zaawansowanego nowotworu złośliwego i - jak pokazuje kliniczna praktyka - o wiele częściej występujący aniżeli zwykle kojarzony z chorobą nowotworową ból. Niedożywienie to również w onkologii jeden z głównych rokowniczych czynników ograniczających możliwości leczenia i wyleczenia. Ponadto sposób odżywiania się społeczeństwa jest jednym z głównych czynników przyczynowych prowadzących, szczególnie w narządach układu pokarmowego, do powstania nowotworów złośliwych. W okresie po onkologicznym leczeniu jest to element wtórnej profilaktyki, czyli szeroko pojętych działań, aby nie doszło do nawrotu choroby nowotworowej. Leczenie niedożywienia zaś jest też jednym z "milowych kroków" postępu w chirurgii, w tym chirurgii onkologicznej.
Techniki sztucznego odżywiania pierwotnie znalazły swoje miejsce w leczeniu chirurgicznych powikłań. W miarę postępu wiedzy na temat mechanizmów karcinogenezy, biologii nowotworów i postępów w ich leczeniu okazało się, że zastosowanie technik sztucznego odżywiania w onkologii ma swoje uzasadnienie i swoją specyfikę. Powstała nowa gałąź wiedzy pod nazwą "żywienie onkologiczne".
W polskeij medycznej literaturze brak było dzieła, które w sposób kompleksowy, w świetle aktualnego stanu wiedzy, omówiłoby wszystkie problemy dotyczące odżywiania chorych na nowotwory.
Przygotowany podręcznik ma dwa główne działy: żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny powstania nowotworów i żywienie jako czynnik leczniczy w onkologii.
Żywienie w chorobach nowotworowych
Autorzy: Andrzej W. Szawłowski, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki, Joanna Gromadzka-Ostrowska
I Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów
Część ogólna
I Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów
Część szczegółowa
II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów
Część ogólna
II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów
Część szczegółowa
Zespół Marfana to choroba genetyczna, która wpływa na różne układy i narządy...
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejChoroba Bowena to wczesne stadium raka skóry, znana również jako rak kolczystokomórkowy...
czytaj więcejChoroba von Willebranda charakteryzuje się różnorodnymi objawami klinicznymi,...
czytaj więcejRak tarczycy jest stosunkowo rzadkim, ale poważnym nowotworem, który rozwija się...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej