• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-22012_23038_150x190

ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

  • Wydawca: SGGW
  • Rok wydania: 2022
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 331
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788382371376
30,00 zł 30 30 PLN 1
Bezpłatna dostawa przy zakupach
powyżej 300zł
Najniższa cena z 30 dni: 30,00 zł
Produkt niedostępny
Powiadom o dostępności produktu
Imię i nazwisko
Email
Telefon

Opis

Analiza i ocena jakości żywności

Autor: Piecyk Małgorzata (red.), Wołosiak Rafał (red.)

Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Liczne akty prawne obowiązujące w Unii Europejskiej i Polsce regulują zasady produkcji żywności w celu zagwarantowania jej odpowiedniej jakości handlowej i zapewnienia bezpieczeńsywa konsumentom. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego powodu znajomość metod oznaczania podstawowych składników żywności, dodatków do żywności czy zanieczyszczeń jest specjalistom zajmującym sie produkcją i kontrolą jakości żywności niezbędna.

W książce omówiono m.in.: podstawy zapewnienia jakości wyników badań laboratoryjnych, kwestie pobierania próbek i ich przygotowanie do analizy, metody analizy niektórych własności fizycznych, techniki chromatograficzne i spektroskopowe, metody analizy zawartości poszczególnych grup składników żywności, metody badań właściwości żywności oraz wyznaczania jej właściwości fizykochemicznych, a także dane pozwalające na interpretację uzyskanych wyników.

Spis treści

Analiza i ocena jakości żywności

Autor: Piecyk Małgorzata (red.), Wołosiak Rafał (red.)

1. Jakość wyników analitycznych

2. Pobieranie próbek do analiz

3. Przygotowywanie próbek do analiz

4. Pomiary gęstości w analizie żywności

5. Konduktometria

6. Spektrofotometria absorpcyjna

7. Ocena barwy produktów spożywczych

8. Chromatografia cieczowa

9. Chromatografia gazowa

10. Enzymy w analizie żywności

11. Metody analizy składu pierwiastkowego

12. Oznaczanie zawartości wody w produktach spożywczych

13. Analiza sacharydów

14. Analiza tłuszczów

15. Analiza białek i aminokwasów

16. Analiza kwasowości produktów spożywczych

17. Analiza związków o dużej aktywności biologicznej

18. Metody badania właściwości przeciwutleniających

19. Ocena zawartości wybranych dodatków do żywności

20. Analiza sensoryczna i badania konsumenckie w ocenie jakości żywności

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

PRODUKTY POWIĄZANE

99,00 zł
87,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 87,90 zł
64,00 zł
56,05 zł
Najniższa cena z 30 dni: 59,00 zł
89,00 zł
78,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 62,10 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

120,00 zł
105,60 zł
Najniższa cena z 30 dni: 120,00 zł
89,00 zł
78,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 73,90 zł
179,00 zł
157,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 161,10 zł
89,00 zł
78,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 89,00 zł
119,00 zł
104,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 99,90 zł
209,00 zł
183,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 177,90 zł
144,00 zł
129,60 zł
Najniższa cena z 30 dni: 144,00 zł
169,00 zł
148,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 143,90 zł

POLECAMY

304,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 296,50 zł
50,00 zł
44,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 44,00 zł
204,00 zł
175,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 199,00 zł
49,90 zł
43,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 43,90 zł
59,99 zł
50,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 50,90 zł
49,00 zł
45,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 45,90 zł
400,00 zł
376,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 400,00 zł
99,00 zł
87,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 87,00 zł
99,00 zł
87,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 87,90 zł
80,00 zł
70,40 zł
Najniższa cena z 30 dni: 80,00 zł
50,00 zł
44,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 44,00 zł
60,00 zł
52,80 zł
Najniższa cena z 30 dni: 52,80 zł
44,40 zł
35,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,90 zł
79,70 zł
63,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 63,90 zł
60,00 zł
51,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 60,00 zł
49,00 zł
36,75 zł
Najniższa cena z 30 dni: 41,90 zł

PORADNIKI O ZDROWIU

Zapalenie opryszczkowate skóry - co to jest, przyczyny, objawy

Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...

czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa – co to jest, objawy

Cukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...

czytaj więcej
Choroba Leśniowskiego-Crohna – co to jest, objawy

Choroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...

czytaj więcej