
ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
- Wydawca: SGGW
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 331
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788382371376
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 30,00 zł
Analiza i ocena jakości żywności
Autor: Piecyk Małgorzata (red.), Wołosiak Rafał (red.)
Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Liczne akty prawne obowiązujące w Unii Europejskiej i Polsce regulują zasady produkcji żywności w celu zagwarantowania jej odpowiedniej jakości handlowej i zapewnienia bezpieczeńsywa konsumentom. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego powodu znajomość metod oznaczania podstawowych składników żywności, dodatków do żywności czy zanieczyszczeń jest specjalistom zajmującym sie produkcją i kontrolą jakości żywności niezbędna.
W książce omówiono m.in.: podstawy zapewnienia jakości wyników badań laboratoryjnych, kwestie pobierania próbek i ich przygotowanie do analizy, metody analizy niektórych własności fizycznych, techniki chromatograficzne i spektroskopowe, metody analizy zawartości poszczególnych grup składników żywności, metody badań właściwości żywności oraz wyznaczania jej właściwości fizykochemicznych, a także dane pozwalające na interpretację uzyskanych wyników.
Analiza i ocena jakości żywności
Autor: Piecyk Małgorzata (red.), Wołosiak Rafał (red.)
1. Jakość wyników analitycznych
2. Pobieranie próbek do analiz
3. Przygotowywanie próbek do analiz
4. Pomiary gęstości w analizie żywności
5. Konduktometria
6. Spektrofotometria absorpcyjna
7. Ocena barwy produktów spożywczych
8. Chromatografia cieczowa
9. Chromatografia gazowa
10. Enzymy w analizie żywności
11. Metody analizy składu pierwiastkowego
12. Oznaczanie zawartości wody w produktach spożywczych
13. Analiza sacharydów
14. Analiza tłuszczów
15. Analiza białek i aminokwasów
16. Analiza kwasowości produktów spożywczych
17. Analiza związków o dużej aktywności biologicznej
18. Metody badania właściwości przeciwutleniających
19. Ocena zawartości wybranych dodatków do żywności
20. Analiza sensoryczna i badania konsumenckie w ocenie jakości żywności
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej