DIETETYKA W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 600
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301223366
148,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 143,90 zł
Dietetyka w chorobach nowotworowych
Autor: Andrzej Szawłowski
Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta - nowotwory.
Zawiera niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory.
Niniejsza monografia jest jednocześnie zbiorem przydatnych wskazówek do udzielenia porad dietetycznych, które z jednej strony pozwalają zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), z drugiej zaś pozwalają na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna).
Książka skierowana jest do lekarzy różnych specjalizacji, zajmujących się leczeniem chorych na nowotwory, lekarzy rodzinnych, chirurgów, onkologów, gastroentereologów, internistów, a także dietetyków i personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych zajmujących sie pacjentami chorymi na nowotwory.
Dietetyka w chorobach nowotworowych
Autor: Andrzej Szawłowski
1.Schemat postępowania w opiece dietetycznej pacjentów z chorobą nowotworową
1.1. Ocena sposobu żywienia
1.2. Ocena stanu odżywienia
1.3. Ocena stanu zdrowia i jakości życia
1.4. Ustalenie zapotrzebowania energetycznego
1.5. Ustalenie zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki diety
1.6. Analiza stężeń i ustalenie podaży pierwiastków śladowych w profilaktyce i leczeniu nowotworów
1.7. Zasady prawidłowego żywienia i układania jadłospisów
1.8. Indywidualizacja żywienia chorych na nowotwory
1.9. Edukacja żywieniowa pacjenta z chorobą nowotworową oraz jego opiekuna
1.10. Modyfikacje dietetyczne zależne od lokalizacji nowotworu
1.11. Modyfikacje dietetyczne zależne od objawów towarzyszących rozwojowi choroby nowotworowej
1.12. Modyfikacje dietetyczne wynikające ze sposobu leczenia przeciwnowotworowego, występujących objawów ubocznych tych terapii i fazy rozwoju nowotworu
2. Wsparcie żywieniowe leczenia przeciwnowotworowego
2.1. Suplementacja i możliwości zastosowania roślin leczniczych w dietoterapii chorób nowotworowych
2.2. Zastosowanie preparatów do leczenia żywieniowego w dietoterapii chorób nowotworowych
2.3. Żywienie wspomagające odporność w dietoterapii chorób nowotworowych
3. Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych
3.1. Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych
4. Przykładowe racje pokarmowe dla wybranych modyfikacji dietetycznych
4.1. Dieta łatwostrawna
4.2. Dieta o zmniejszonym udziale tłuszczu
4.3. Dieta bezmleczna
4.4. Dieta o zwiększonym udziale białka
5. Fakty i mity żywieniowe
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej