
MIKROBIOLOGICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2020
- Wydanie: I
- Ilość stron: 110
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301194307
56,05 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 59,00 zł
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.
1. Histamina w rybach i produktach rybnych
2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnyh
3. Biofilmy
4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli
Kiedy pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, bóle brzucha czy biegunka, pacjentom...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej