
ŻYWIENIE W ZABURZENIACH MIKROBIOTY JELITOWEJ
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2021
- Wydanie: I
- Ilość stron: 432
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320063288
148,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 139,90 zł
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
Autor: Ewa Stachowska
Książka jest bardzo aktualnym i bardzo interesującym kompendium wiedzy o mikrobiocie jelitowej. Traktuje o jej roli w organiźmie człowieka oraz o przyczynach jej zaburzeń.
Niezmiernie ważną częścią tej wieloautorskiej publikacji są rozdziały dotyczące zaburzeń mikrobioty jelitowej u osób z rozpoznanym zespołem jelita drażliwego, u pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, dysfunkcją wątroby, a także także zaburzeniami psychicznymi.
Wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego w terapii osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym, przygotowanie pacjenta do operacji, praktyczne zastosowaniei możliwości terapeutyczne modyfikacji mikrobiomu w onkologii - to kolejne zagadnienia, które z pewnością zainteresują lekarzy wielu specjalności i dietetyków.
Rozdziały o prebiotykach, probiotykach, psychobiotykach, a także o wpływie dodatków do żywności na skład i funkcje mikrobiomu jelitowego są cennym uzupełnieniem wiedzy i jednocześnie praktycznym przewodnikiem.
Książka jest bogato ilustrowana, każdy jej rozdział jest zakończony wykazem aktualnym publikacji dotyczących omawianej tematyki.
prpf. dr hab. n. med. Barbara Dołęgowska
Tagi: dietetyka podręcznik , podręcznik dietetyki ,
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
Autor: Ewa Stachowska
CZĘŚĆ I OŚ JELITO-WĄTROBA
1. Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa.
2. Zarys metod bioinfomartycznych w analizie mikrobiomu jelitowego.
3. Jelito - ważne centrum immunologiczne.
4. Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej.
5. Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - wykorzystanie żywności specjalngo przeznaczenia medycznego.
6. Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji.
7. Oś jelitowo-wątrobowa, zaburzenia mikrobioty jelitowej prowadzące do dysfunkcji wątroby.
8. Modyfikacje mikrobiomu w onkologii - praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne.
9. Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej.
10. Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita - w zespole jelita drażliwego, SIBO i chorobach zapalnych jelit.
CZĘŚĆ II OŚ JELITO-MÓZG
11. Oś jelitowo-mózgowa.
12. Zaburzenia psychiczne związane z dysfunkcją osi jelitowo-mózgowej.
13. Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych.
CZĘŚĆ III STYMULACJA OSI JELITO-WĄTROBA-MÓZG
14. Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka.
15. Naturalne prebiotyki.
16. Prebiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki.
17. Transplantacja mikrobioty jelitowej.
18. Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego.
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej