DIETETYKA ŻYWIENIE ZDROWEGO I CHOREGO CZŁOWIEKA WYD 5
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2021
- Wydanie: V
- Ilość stron: 720
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320064803
166,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 150,90 zł
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka wyd 5
Autor: Helena Ciborowska, Artur Ciborowski
Rozwój nauk o żywieniu człowieka zdrowego i chorego jest bardzo dynamiczny, zwłaszcza w ostatnich dziesięcioleciach. Na przełomie dwudziestego i dwudziestego pierwszego wieku nastąpiły liczne zmiany w poglądach na rolę żywienia w leczeniu różnych chorób.
Obecnie dąży się do upowszechnienia edukacji żywieniowej zarówno ludzi zdrowych, jak i chorych. Wazną rolę odgrywa poradnictwo żywieniowe w chorobach metabolicznych. Książka ta, będąca zarazem podręcznikiem, jest adresowana do dietetyków, żywieniowców, studentów uczących się na uczelniach, studiujących na kierunku dietetyka oraz innych osób zainteresowanych prawidłowym żywieniem i dietetyką.
W opracowaniu książki wykorzystano wieloletnie doświadczenie autorki, nabyta podczas pracy nauczycielskiej na Wydziale Dietetyki Medycznego Studium Zawodowego w Krakowie oraz Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Bardzo pomocne w przygotowaniu pozycji były publikacje ówczesnego Instytutu Żywności i Żywienia, obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH, Wydawnictwa Medycyny Praktycznej oraz standardy i materiały dotyczące żywienia, prezentowane podczas różnych konferencji organizowanych przez instytucje i towarzystwa naukowe.
"Dietetyka - żywienie zdrowego i chorego człowieka" składa się z czterech części:
1. Podstawy żywienia człowieka z elementamii biochemii.
2. Klasyfikacja i charakterystyka diet.
3. Żywienie w wybranych chorobach.
4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych.
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka wyd 5
Autor: Helena Ciborowska, Artur Ciborowski
1. Podstawy żywienia człowieka z elementamii biochemii.
1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce.
1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie.
1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
1.4. Normy żywienia i wyżywienia.
1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności.
1.6. Żywność funkcjonalna.
1.7. Żywność genetycznie modyfikowana.
1.8. Nutrigenomika - żywienie a genom człowieka.
1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa.
1.10. Edukacja żywieniowa.
2. Klasyfikacja i charakterystyka diet.
2.1. Podstawy klasyfikacji diet.
2.2. Dieta podstawowa.
2.3. Dieta bogatoresztkowa.
2.4. Dieta łatwo strawna.
2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu.
2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
2.7. Dieta o zmieniowej konsystencji.
2.8. Dieta ubogoenergetyczna.
2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych.
2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa.
2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa.
2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
2.14. Dieta wegetariańska.
2.15. Dieta śródziemnomorska.
2.16. Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia.
2.17. Dieta dla planety.
2.18. Suplementy diety.
3. Żywienie w wybranych chorobach.
3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego.
3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych.
3.3. Leczenie żywieniowe.
3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego.
3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych.
3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia.
3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych.
3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych.
3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych.
3.10. Mikrobiota jelitowa.
3.11. Żywienie w chorobie Hashimoto.
4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych.
4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego.
4.2. Żywienie niemowląt.
4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową.
4.4. Charakterystyka wymiotów- postepowanie żywieniowe.
4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym.
4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia.
4.7. Żywienie w zaparciu.
4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka.
4. 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - choroba trzewna.
4.10. Żywienie w mukowiscydozie.
4.11. Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej.
4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych.
4.13. Żywienie w fenyloketonurii.
4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych.
4.15. Żywienie w krzywicy.
4.16. Żywienie w tężyczce.
4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego.
4.18. Żywienie w otyłości - młodzieńczej.
4.19. Żywienie w chorobach wątroby.
4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki.
4.21. Żywienie w zespole nerczycowym.
4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej.
4.23. Żywienie w niedokrwistości.
4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką.
4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej).
4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych.
4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci.
4.28. Żywienie w oparzeniach.
4.29. Żywienie w padaczce lekoopornej - dieta ketogenna.
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej