
DR FOOD. W TROSCE O ŻOŁĄDEK, JELITA I TRAWIENIE
- Wydawca: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2021
- Wydanie: I
- Ilość stron: 208
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788366960015
27,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 47,90 zł
Dr Food. W trosce o żołądek, jelita i trawienie
Autorzy: Bernhard Hobelsberger, Prof. Dr Martin Storr, Ira König
Pracy i zasług żołądka oraz jelit nie można przecenić. Na przestrzeni całego ludzkiego życia narządy trawienne przetwarzają około 30 ton pysznej pizzy, chrupiących jabłek, soczystych steków i mięciutkich rogalików. Ich głównym zadaniem jest rozkładanie spożytych pokarmów na substancje odżywcze - do takiej postaci, która uczyni je przystępnymi dla naszego metabolizmu. Aby te procesy demontażu przebiegały sprawnie, współgrać musi wiele mechanizmów: to nie tylko praca narządów, ale także działanie soków trawiennych, enzymów, hormonów i udział bakterii. W idealnej sytuacji proces ten, rozpoczynający się wraz ze wstępnym trawieniem węglowodanów już w ustach, przebiega całkowicie niezauważalnie. Dobą robotę żołądka i jelit dostrzegamy dopiero wtedy, gdy zbędne produkty przemiany materii regularnie lądują w toalecie. Jednakże trawienie z happy endem niestety nie jest oczywistością. Miliony ludzi męczą się ze zgagą, jelitem drażliwym, nietolerancjami pokarmowymi, uchyłkami, hemoroidami i innymi dolegliwościami w Państwie Środka. Mniej więcej co trzecia osoba regularnie zmaga się z zaparciem. Środki przeczyszczające i blokery kwasu żołądkowego należą do najczęściej kupowanych leków. Wczesniej ludzie narzekali na bóle pleców, dziś bardzo częstym problemem są jelita, wraz z całą gamą negatywnych oddziaływań na samopoczucie i metabolizm, jaki pociągają za sobą ich trawienne psikusy.
fragment wstępu
Autorzy książki w dostępny sposób wyjaśniają, jak działa mała elektrownia wewnątrz naszego brzucha, oraz opisują fascynujące współgranie narządów, soków trawiennych, impulsów nerwowych i bakterii.
Mniejsze czy większe dolegliwości? W każdej sytuacji dowiesz się, jakie produkty spożywcze przywrócą równowagę twoich narządów trawiennych przy biegunce, zaparciu i podobnych dolegliwościach. Dzięki odpowiednim strategiom żywieniowym można uzyskać zaskakujące efekty nawet w przypadku chorób przewlekłych.
Cieszyć się smakiem, a jednocześnie przestrzegać zaleceń dietetycznych? To możliwe! Trzydzieści trzy urozmaicone przepisy sprawią, że nabierzesz apetytu na te smakowite dania, które jednocześnie zadbają o twoje samopoczucie.
Dr Food. W trosce o żołądek, jelita i trawienie
Autorzy: Bernhard Hobelsberger, Prof. Dr Martin Storr, Ira König
CZĘŚĆ 1 TRAWIENIE I DOLEGLIWOŚCI TRAWIENNE
Trawienie: ekspedycja do wnętrza ciała
Trawienie: wszystkie narządy pod lupą
Przełyk, czyli jedzenie na zjeżdżalni
Żołądek: wrażliwy mistrz stretchingu
Żołądek: co o nim wiemy?
Jelita - elektrownia naszego ciała
Jelito grube i jego mieszkańcy
Trawienni pomocnicy: trzustka, wątroba, żółć
Brak apetytu, czyli niechęć do pełnego talerza
Jak odbija się dorosłym
Zgaga: walka z kwasami
Refluks - ogień za mostkiem
Wymioty - błyskawiczna ewakuacja
Co pomaga przy mdłościach i wymiotach?
Choroba lokomocyjna, czyli gdy podróż staje się torturą
Ucisk na żołądku, czyli dyskomfort w nadbrzuszu
SOS przy dolegliwościach żołądkowych
Dieta, gdy gniecie w brzuchu
Nieproszony gość - Helicobacter pylori
Dyspepsja - problem w Państwie Środka.
Zapalenie błony śluzowej żołądka, czyli płaszcz ochronny w stresie
Gastroskopia
Wrzody żołądka - bolesne ubytki w śluzówce
Infekcja żołądkowo-jelitowa... i wszystko płynie
Wzdęcie? Spuść powietrze!
Strategie walki z biegunką
Pięciu czołowych sprawców biegunki
Pierwsza pomoc w przypadku biegunki
Zaparcie, czyli włoski strajk w jelitach
Jelito drażliwe - ostra rebelia
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna - pożar w jelitach
Odżywianie w przypadku chorób zapalnych jelit
Uchyłki - "woreczki" w jelicie grubym
Hemoroidy
Alergie pokarmowe, czyli o orzechu-dusicielu
Celiakia - gdy z chlebem Ci nie po drodze
Nietolerancja laktozy
Nietolerancja fruktozy
Nietolerancja histaminy
CZĘŚĆ 2 UZDRAWIAJĄCA SIŁA POKARMÓW
Uluniona kuchnia żołądka i jelit? Kuchnia śródziemnomorska
Superfood all'italiana
Białko - budulec życia
Masło maślane, czyli to i owo o dobrych tłuszczach
Jak słodko!
Leksykon cukru
Błonnik - trener naszego trawienia
Zdrowie na łyżeczce, czyli jelita szczęśliwe dzięki jogurtowi.
Prebiotyki - Happy Meal dla pożytecznych bakterii jelitowych
Superfood dla flory jelit
Fermentacja: slow food na dobre trawienie
Pij, jak należy, czyli trawienie z poślizgiem
Momencik! Czyli jak uważność otula nasze jelita
Medytacja z rodzynką
Sprytne gotowanie, czyli techniki gotowania przyjazne żołądkowi i jelitom
Produkty gotowe: podano do stołu!
Dieta Low-FOODMAP: gdy rezygnacja przynosi ukojenie
Low-FOODMAPs w praktyce
Kołowy schemat FOODMAP
Dzienniczek odżywiania , czyli Detektyw Serek na tropie
Jak prawidłowo wypełniać dzienniczek odżywiania
CZĘŚĆ 3 JEDZ SMACZNIE I ZDROWO
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejTwardzina to choroba tkanki łącznej, która potrafi zahaczyć o każdy aspekt życia...
czytaj więcejGruźlica, znana również jako tuberculosis (TB), to poważna choroba zakaźna,...
czytaj więcejEstrogeny to grupa hormonów płciowych, które odpowiedzialne są za wiele procesów,...
czytaj więcejCzyrak, czyli zapalenie wywołane przez bakterie gronkowca złocistego, to powszechna...
czytaj więcej