Opis
Historia diety i kultury odżywiania, tom II
Praktyki żywieniowe w Europie w kontekście społeczno-kulturowym
Autor: Bożena Płonka-Syroka, Andrzej Syroka
Książka Historia diety i kultury odżywiania, tom II stanowi drugą część monografii poświęconej historii diety i kultury odżywiania. Celem serii jest prezentowanie stanu badań nad praktykami żywieniowymi występującymi w różnych epokach i kulturach oraz sposobami ich uzasadniania wyprowadzanymi z aktualnego w danej epoce stanu wiedzy naukowej. Praktyki te rozwijały się w powiązaniu z szerokim kontekstem kulturowym i społecznym, ze zwyczajami i obyczajami, normami prawnymi i zaleceniami dotyczącymi życia codziennego wyznawców różnych religii.
Tom II podzielony jest na dwie części, pierwsza prezentuje jedenaście studiów, poświęconych wybranym aspektom związanym z dietą i kulturą odżywiania, od czasów starożytnych po współczesne.
Druga część poświęcona jest analizom innych problemów, z których część została podjęta przez autorów w wykształceniu medycznym i farmaceutycznym, a także prawniczym.
Spis treści
Historia diety i kultury odżywiania, tom II
Praktyki żywieniowe w Europie w kontekście społeczno-kulturowym
Autor: Bożena Płonka-Syroka, Andrzej Syroka
Część I
Wybrane praktyki żywieniowe i zalecenia dietetyczne w historii kultury europejskiej
- Ryby w diecie starożytnych mnichów chrześcijańskich
- Upodobania smakowe szlachty polskiej XVI w.
- Problematyka odżywiania i głodu i jej konteksty w kalendarzach śląskich z XVII i XVIII stulecia (1615-1786)
- Miłość na widelcu. Kuchnia w rodzinach ziemiańskich Królestwa Polskiego na przełomie XIX i XX w.
- Dieta dziewcząt w poradnikach wychowania z XIX i pocz. XX w.
- Pożywienie ludności wiejskiej na dawnych ziemiach polskich w opiniach badaczy
- Post i kuracja głodem w zaleceniach żywieniowych przyrodolecznictwa od końca XIX do połowy XX w.
- Kilka uwag o leczeniu dietetycznym w uzdrowiskach galicyjskich
- Wyżywienie kuracjuszy w uzdrowiskach polskich Sudetów Zachodnich po II wojnie światowej (1945-1966)
- Od schabowego do sushi. Współczesne zwyczaje żywieniowe Polaków
- Współczesne diety oparte na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej w polskiej blogosferze jako przykład procesów transkulturowych w dietetyce
Część II
Przykłady analizy wybranych praktyk żywieniowych, surowców i produktów spożywczych zgodnie ze standardem nauki współczesnej
- W jaki sposób dieta wpływa na bezpieczeństwo i skuteczność farmakoterapii?
- Czy przyprawy stosowane powszechnie jako dodatek do potraw są bezpieczne?
- Antyżydowskie składniki produktów spożywczych - przykłady z historii i stan obecny
- Dieta w Dar al-Manasir w Nubii
- Regulacje prawne żywności specjalnego przeznaczenia