ŻYWIENIE W SPORCIE
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: Warszawa 2014
- Wydanie: 1
- Ilość stron: 296
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320048643
104,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 99,90 zł
Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia należy do podstawowych zadań organizatorów procesu szkolenia w czasie treningu, zawodów i odnowy po wysiłku. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej.
Książka jest nowym, poprawionym, uzupełnionym i zaktualizowanym wydaniem dwóch poprzednich tytułów ("Rekord...na talerzu" i "Żywienie w treningu i walce sportowej"). Przeznaczona jest nie tylko dla osób związancyh ze szkoleniem sportowców, nauczycieli wf, instruktorów, trenerów, lekarzy i dietetyków, lecz także dla samych zawodników.
Wstęp
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
1. Potrzeby energetyczne sportowców
2. Składniki pokarmowe
3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów
4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów
3. Regulowanie masy ciała w sporcie
4. Odźywki w sporcie
5. Zatrucia pokarmowe
6. Produkty spożywcze
7. Układanie jadłospisów
8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych
9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach
Zakończenie
Piśmiennictwo
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej