OPTYMALNE ŻYWIENIE W SPORCIE. DIETA DOSTOSOWANA DO DYSCYPLINY SPORTU.
- Wydawca: MedPharm
- Rok wydania: 2020
- Wydanie: I
- Ilość stron: 312
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7846-086-2
88,00 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 85,00 zł
Optymalne żywienie w sporcie. Dieta dostosowana do dyscypliny sportu.
Autor: Wolfganf Friedrich
Red. wyd. pol. Joanna Wyka
Książka dedykowana jest sportowcom wyczynowym oraz trenującym rekreacyjnie, którym zależy na osiągnięciu za pomocą właściwego żywienia lepszych wyników sportowych, poprawie ogólnego stanu zdrowia, utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej, poprawie wydolności oraz wytrzymałości organizmu.
Książka będzie także cennym źródłem informacji dla dietetyków, lekarzy oraz trenerów, którzy profesjonalnie współpracują ze sportowcami.
Znajdziemy w niej bardzo interesująco opisane zróżnicowanie roli węglowodanów, tłuszczów oraz białka w opracowaniu strategii żywieniowych w poszczególnych cyklach treningowych, a także w okresie odnowy biologicznej. Cenne wskazówki co do właściwego nawodnienia organizmu sportowca, uwzględniające prawidłowy wybór płynu pod względem składu, jak i rodzaju.
Publikacja zawiera informacje o żywieniu i jego wpływie na poprawę uzyskiwanych wyników zarówno dla sportowców zadowowych jak i amatorów.
Dodatkową wartość merytoryczną stanowi opis żywienia w poszczególnych dyscyplinach sportowych, a także porady jak postępować ze sportowcem, u którego może pojawić się ryzyko wystąpienia osteoporozy oraz będącego na diecie bezglutenowej.
Optymalne żywienie w sporcie. Dieta dostosowana do dyscypliny sportu.
Autor: Wolfganf Friedrich
Red. wyd. pol. Joanna Wyka
Przedmowa do wydania polskiego
Słowo wstępne do drugiego, trzeciego i czwartego wydania
Przedmowa do czwartego wydania
1. Trawienie
2. Sport i żywienie
3. Węglowodany – superpaliwo dla komórki mięśniowej
4. Żywienie, trening i regeneracja
5. Tłuszcze – szczególne źródło energii
6. Białka – moc nie tylko w sportach siłowych
7. Mikroskładniki odżywcze i żywienie w sporcie
8. Praktyki służące osiągnięciu optymalnej masy ciała
9. Gospodarka płynowa – czym i jak się nawadniać, uprawiając sport
10. Przestrzeganie dyscypliny żywieniowej w przerwie turnieju i w dniu zawodów
11. Żywienie w wybranych dyscyplinach sportu
12. System Nutrient Timing Ivy’ego i Portmana
13. Budowanie masy ciała i masy mięśniowej w sporcie bez suplementów diety
14. Osteoporoza, sport i żywienie
15. W praktyce: jadłospisy dla sportowców
16. Dieta wegetariańska i wegańska w sporcie
17. Diety bezglutenowe
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejTwardzina to choroba tkanki łącznej, która potrafi zahaczyć o każdy aspekt życia...
czytaj więcejGruźlica, znana również jako tuberculosis (TB), to poważna choroba zakaźna,...
czytaj więcejEstrogeny to grupa hormonów płciowych, które odpowiedzialne są za wiele procesów,...
czytaj więcejCzyrak, czyli zapalenie wywołane przez bakterie gronkowca złocistego, to powszechna...
czytaj więcej