
ŻYWIENIE W PRZEDSZKOLU UKŁADANIE JADŁOSPISÓW PORADY I PRZYKŁADY
- Wydawca: Wiedza i Praktyka
- Rok wydania: 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 68
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-269-6013-0
75,70 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 75,70 zł
W tej publikacji szczegółowo omawiamy wymagania odnośnie do żywienia zbiorowego wynikające z nowego rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia z 26 lipca 2016 r. W książce podpowiadamy jak konstruować jadłospisy zarówno dla dzieci bez alergii jaki i z alergiami pokarmowymi. W książce zamieszczamy m.in. zalecenia dietetyczne w wybranych alergiach pokarmowych, informacje o zawartości alergenów w przykładowych potrawach obiadowych oraz przykładowy jadłospis dla dziecka z alergią na białka mleka.
Do części opisowej, która ułatwi Państwu samodzielne układanie jadłospisów, dołączamy także 10 gotowych jadłospisów na sezon jesień-zima opracowanych przez specjalistów z zakresu żywienia. Jadłospisy zamieszczamy także na CD dzięki czemu mogą je Państwo edytować i dostosowywać do własnych potrzeb.
Rozdział 1. Wymagania dotyczące żywienia w placówkach przedszkolnych
1.1. Obowiązujące przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach
1.2. Ocena żywienia zbiorowego w placówkach przedszkolnych
1.3. Wymagania odnośnie do żywienia zbiorowego wynikające z nowego rozporządzenia
1.4. Praktyczne porady żywieniowe wynikające z obowiązujących przepisów
1.5. Zalecenia dotyczące wartości odżywczej posiłków przedszkolnych
1.6. Ocena realizacji wymagań wynikających z rozporządzenia Ministra Zdrowia
Rozdział 2. Nad czym warto popracować, by żywienie w przedszkolu było lepsze
2.1. Najczęstsze błędy w żywieniu przedszkolaków
2.2. Jakie produkty warto częściej uwzględniać, planując jadłospis
Rozdział 3. Nowa Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
3.1. Co nowego w zasadach zdrowego żywienia i aktywności fizycznej – 9 wskazówek
Rozdział 4. Dobór produktów spożywczych zgodnych z zasadami racjonalnego żywienia dzieci
4.1. Produkty zbożowe
4.2. Warzywa i owoce
4.3. Mleko i produkty mleczne
4.4. Grupa produktów mięsnych, jaj, ryb, nasion roślin strączkowych, orzechów
4.5. Tłuszcze
4.6. Woda
Rozdział 5. Alergeny w żywieniu zbiorowym
5.1. O których alergenach należy podawać informację
5.2. Co ze znakowaniem wartością odżywczą
5.3. Zalecenia dietetyczne w wybranych alergiach pokarmowych
Rozdział 6. Współpraca przedszkola z rodzicem – element sukcesu
Rozdział 7. Piśmiennictwo
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej