ŻYWIENIE DZIECI W ZDROWIU I CHOROBIE
- Wydawca: Help-Med
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: II
- Ilość stron: 302
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-933064-9-7
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 56,70 zł
Zagadnienia zawarte w książce zostały usystematyzowane w 42 rozdziałach podzielonych na III działy:
I. Ogólne zasady żywienia,
II. Żywienie dzieci zdrowych
III. Leczenie żywieniowe dzieci chorych.
Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻiŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii.
Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane w 117 tabelach i zobrazowane rycinami. Publikacja została poszerzona o wiele nowych rozdziałów.
Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu różnych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu I, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie czy też otyłość).
Wiedza zawarta w publikacji oparta jest na wieloletnim doświadczeniu autorów w pracy z dziećmi oraz na aktualnych polskich i zagranicznych osiągnięciach naukowych.
Książka o charakterze kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży, adresowana jest do lekarzy, pielęgniarek i dietetyków.
I. OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA
Podstawowe składniki żywności
Podaż, trawienie i wchłanianie pokarmu
Zapotrzebowanie energetyczne
Żywienie enteralne i parenteralne
Mleko - optymalny produkt spożywczy
Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka
Substancje dodatkowe w żywności - czy dzieci jako konsumenci są bezpieczne?
Psychologiczne aspekty żywienia
II. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH
Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy
Opracowanie diet i jadłospisów
Karmienie naturalne niemowląt
Karmienie sztuczne niemowląt
Żywienie noworodka przedwcześnie urodzonego po wypisie
Diety eliminacyjne
Probiotyki i prebiotyki w żywieniu niemowląt i dzieci
Żywienie dzieci we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym
Żywienie dzieci w wieku szkolnym i młodzieży
Żywienie a zwiększona aktywnoć fizyczna
Żywienie we wczesnym dzieciństwie a choroby dietozależne
Błędy i nieprawidłowe nawyki żywieniowe
Upośledzone łaknienie
Zasady zbiorowego żywienia. Żywienie w szkole
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE DZIECI CHORYCH
Biegunka ostra
Biegunka przewlekła
Celiakia
Wybrane choroby układu pokarmowego
Zaparcia
Alergia pokarmowa a żywienie
Choroby wątroby
Niedożywienie
Anoreksja, bulimia
Nadwaga i otyłość
Cukrzyca typu 1
Pediatria metaboliczna
Choroby układu oddechowego
Mukowiscydoza
Choroby układu krążenia
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Choroby układu moczowego
Choroby nowotworowe
Stany gorączkowe
Choroby ośrodkowego układu nerwowego
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej