Opis
Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.
Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
Jane Ogden jest profesorem psychologii zdrowia na Uniwersytecie Surrey w Wielkiej Brytanii. Opublikowała ponad 100 artykułów i kilka książek. Obecnie przedmiotem jej zainteresowań badawczych jest kontrola zachowań żywieniowych, medyczne i chirurgiczne metody leczenia otyłości, zagadnienia związane ze zdrowiem kobiety oraz rola języka w relacjach między lekarzem a pacjentem.
Tagi:
zaburzenia odżywiania ,
Spis treści
Spis ilustracji
Przedmowa (Janet Polivy)
Podziękowania
Rozdział 1
Wprowadzenie
Cel książki
Zakres tematyczny książki
Układ książki
Lektura uzupełniająca
Rozdział 2
Zdrowe odżywianie się
Co to jest zdrowe odżywianie się?
Wpływ sposobu odżywiania się na powstawanie chorób
Rola odżywiania się w leczeniu chorób
Kto się zdrowo odżywia?
Znaczenie troski o zdrowie
Uwaga na temat pomiaru sposobu żywienia
Wnioski
Rozdział 3
Wybory żywieniowe
Rozwojowe modele wyborów żywieniowych
Poznawcze modele wyborów żywieniowych
Psychofizjologiczne modele wyborów żywieniowych
Wnioski
Rozdział 4
Znaczenie pożywienia
Systemy klasyfikacji pożywienia
Pożywienie jako manifestacja Ja
Pożywienie jako forma interakcji społecznych
Pożywienie jako tożsamość kulturowa
Pomiar przekonań na temat znaczenia pożywienia
Wnioski
Rozdział 5
Znaczenie wymiarów ciała
Sposób przedstawiania kobiet i mężczyzn
w mediach
Znaczenie płci
Znaczenie wymiarów ciała
Wnioski
Rozdział 6
Niezadowolenie z ciała
Co oznacza niezadowolenie z ciała?
Kto jest niezadowolony z własnego ciała?
Przyczyny niezadowolenia z ciała
Konsekwencje niezadowolenia z ciała
Wnioski
Rozdział 7
Stosowanie diety
Stosowanie diety w kontekście historycznym
Przemysł związany z odchudzaniem
Jaka jest istota stosowania diety?
Dieta i przejadanie się
Konsekwencje stosowania diety
Problemy związane z teorią ograniczeń dietetycznych
Wnioski
Rozdział 8
Otyłość
Co to jest otyłość?
Rozpowszechnienie otyłości
Konsekwencje otyłości
Przyczyny otyłości
Teorie fizjologiczne
Środowisko sprzyjające otyłości
Problemy związane z badaniami nad otyłością
Wnioski
Rozdział 9
Leczenie otyłości
Przekonania lekarzy na temat otyłości
Interwencje dietetyczne
Czy otyłość należy w ogóle leczyć?
Alternatywne metody terapii
Przypadki udanego schudnięcia
Zapobieganie otyłości
Wnioski
Rozdział 10
Zaburzenia odżywiania się
Anoreksja psychiczna
Konsekwencje anoreksji psychicznej
Bulimia psychiczna
Konsekwencje bulimii psychicznej
Przyczyny zaburzeń odżywiania się
Wnioski
Rozdział 11
Leczenie zaburzeń odżywiania się
Terapia psychoanalityczna
Terapia poznawczo-behawioralna (CBT)
Terapia rodzinna
Leczenie szpitalne
Zintegrowana koncepcja leczenia
Rozdział 12
Zintegrowany model odżywiania się
Podsumowanie literatury poświęconej odżywianiu się
Wspólne wątki w badaniach nad zachowaniami żywieniowymi
Zintegrowany model odżywiania się
Wnioski
Bibliografia
Indeks nazwisk
Indeks rzeczowy