PRAKTYCZNY PRZEWODNIK PO ONS ORAL NUTRITION SUPPORT
- Wydawca: Scientifica
- Rok wydania: 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 109
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-936527-3-0
93,60 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 93,60 zł
Zawiera sprawdzone przepisy kulinarne!
Przedmowa do książki "Praktyczny przewodnik po ONS oral nutrition support" autorstwa Aleksandry Kapały:
"Książka, którą trzymają Państwo w rękach, jest publikacją niezwykłą i długo wyczekiwaną. Dzieje się tak, dlatego że wiedza o doustnych suplementach pokarmowych powinna być dostępna dla każdego z nas, a szczególnie dla osób związanych z medycyną. Czy tak jest rzeczywiście? Osoby niewtajemniczone mogłyby tak uważać obserwując na przykład ciągle rosnący rynek suplementów pokarmowych. Fakty wyglądają tym czasem zupełnie inaczej. Doustne suplementy pokarmowe (ONS) to jest coś zupełnie innego niż tabletki zawierające wyciąg z korzenia żeń-szenia lub bliżej nieokreślony olej rybi. ONSy to substancje, które leczą pacjentów. I to jest fakt.
ONS stanowią jedną z metod żywienia dojelitowego (jest to interwencja medyczna), czyli żywienie drogą przewodu pokarmowego. Są to diety przemysłowe, które nadają sie do picia; występują one w różnych smakach i są stosowane zwykle jako uzupełnienie niewystarczającego odżywiania dietami naturalnymi.
Czy sa skuteczne? Niezwykle, ale pod warunkiem prawidłowego dawkowania i spożywania. Ich skuteczność potwierdzają wyniki licznych badań, w tym metaanalizy Baldwina lub Milne, czy też książkowe publikacje Stratton, Elia i Green. Z tych powodów musimy wiedzieć co i jak używać.
Jak dotychczas, nie było to za bardzo możliwe. Na polskim rynku istniała potężna luka jeśli chodzi o rzetelne publikacje na temat ONS. Poza kilkoma rozdziałami i publikacjami nie istniały żadne opracowania. Książka Doktor Aleksandry Kapały te lukę uzupełnia, stanowiąc przy tym pierwszą publikację tego typu."
dr hab. med . Stanisław Kłęk Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, POLSPEN
"Praktyczny przewodnik po ONS oral nutrition support" autorstwa Aleksandry Kapała:
Słowo od Autorki
Przedmowa
Część teoretyczna
I. Co to jest ONS?
II. Z czego produkowane są preparaty typu ONS?
1. Węglowodany
2. Lipidy
3. Białka
4. Czego nie zawierają doustne suplementy pokarmowe
5. Witaminy, minerały, pierwiastki śladowe
6. Składniki specjalne
Piśmiennictwo
III. Fortyfikacja żywności
Piśmiennictwo
IV. Wskazania do stosowania ONS
Piśmiennictwo
V. Zalety i wady ONS. Działania uboczne
1. Zalety
2. Zawartość laktozy w ONS
3. Działania uboczne preparatów ONS i problemy związane z ich stosowaniem
Piśmiennictwo
VI.Czy to działa? Skuteczność kliniczna ONS. Analiza kosztowo-efektywna
1. Suplementacja witamin, minerałów i pierwiastków śladowych
Piśmiennictwo
VII.Podział i szczegółowe wskazania do stosowania ONS
1. Podział wg składu
2. Podział wg kaloryczności
3. Podział wg typu formuły
4. Podział wg zastosowań – preparaty specjalne
Piśmiennictwo
Część praktyczna
Naleśniki
Zupy
Klopsiki
Musy i koktajle owocowo-warzywne
Desery
Galaretki
Kakao
Lody wiśniowe
Spis przepisów
Indeks wyrazów
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejNiedobór witaminy K może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, które...
czytaj więcejMeningokoki są jednymi z głównych sprawców inwazyjnej choroby meningokokowej,...
czytaj więcejKiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcej