Opis
Pokonaj lęk i stres dzięki odpowiedniej diecie
Ponad 100 prostych przepisów, które wzmocnią Twój organizm i poprawią funkcjonowanie mózgu
Autor: Liana Werner-Gray
Leczenie lęku bez leków jest możliwe – wystarczą dieta przeciwlękowa i zdrowe odżywianie
Według najnowszych badań naukowych zaburzenia lękowe są najpowszechniejszą dolegliwością związaną ze zdrowiem psychicznym. Za ich główną (choć niejedyną) przyczynę uznaje się długotrwały stres. Choć lęk jest naturalną ludzką emocją, to jego ciągłe odczuwanie może prowadzić do poważnych chorób. Wśród nich na czoło wysuwają się schorzenia układu krążenia, cukrzyca oraz różnego rodzaju nowotwory. Niestety wiele osób bagatelizuje ten problem lub cierpi w milczeniu. Nawet wtedy, gdy lękowi towarzyszą depresja, ataki paniki czy zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, które znacznie obniżają jakość życia. Są też osoby, które boją się negatywnych skutków stosowania farmakologii. Jednak zdaniem specjalistów możliwe jest leczenie lęku bez leków. Wystarczy zdecydować się na odpowiednią dietę przeciwlękową. W książce tej znajdziesz szczegółowo opisane produkty, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i pozytywne myślenie. Dowiesz się, jak wpływają one na twój organizm i dlaczego warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Autorka prezentuje również bogaty zestaw gotowych przepisów. Bez trudu samodzielnie wykorzystasz je w swojej kuchni.
Jakie produkty żywnościowe pomagają pokonać chroniczny lęk
Pożywienie w równym stopniu wpływa na ciało, jak i mózg. Badania wykazały, że dieta osób cierpiących na chroniczny lęk jest uboga w owoce i warzywa, a bogata w tłuszcze nasycone i cukry. Zdaniem ekspertów w ich przypadku kluczowe jest uzupełnienie niedoborów kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu i aminokwasów. Organizmowi trzeba także dostarczyć odpowiednie ilości witamin z grupy B, witaminy D oraz probiotyków. Bez nich mózg nie będzie właściwie funkcjonował. Inną przyczyną tego typu schorzeń są stany zapalne. Je również można złagodzić, stosując terapię naturalną w postaci zdrowego odżywiania i diety przeciwlękowej. Dlatego wiele dań prezentowanych w tej książce ma jednocześnie działanie przeciwzapalne.
Smaczna… terapia naturalna? Przekonaj się sam!
Znaczną część książki stanowią przepisy na smaczne potrawy. Każdy z nich został szczegółowo opisany, więc nie sprawi kłopotu nawet osobie niezbyt biegłej w sztuce kuchennej. Okazuje się, że dieta wcale nie oznacza kulinarnych wyrzeczeń. Co kryje ten niezwykły poradnik? Przede wszystkim bogactwo smaków i możliwości! Przepisy na napoje wzmacniające mózg, lekkie śniadania, energetyczne lunche i uzdrawiające obiady. Nie zabrakło również smakowitych przystawek, sycących zup i supersałatek. Jest też coś dla łasuchów – słodkie przekąski korzystne dla zdrowia. Czas uchylić nieco rąbka tajemnicy… Co powiesz na kremową zupę pomidorową, która łagodzi stres. Albo kurczaka w panierce z orzechów włoskich, likwidującego stany zapalne. A może miałbyś ochotę na omlet śródziemnomorski – przy okazji doskonały sposób na depresję? Okazuje się, że w praktyce jedzenie może wspomóc leczenie wielu poważnych chorób.
Jak samodzielnie i skutecznie przeprowadzić leczenie lęku bez leków
Ta książka koncentruje się na zdrowym odżywianiu jako skutecznej strategii radzenia sobie z chronicznym lękiem i innymi dolegliwościami emocjonalnymi, w tym depresją. Stosując tę prostą terapię naturalną, można szybko poczuć ulgę i poprawić stan zdrowia. Wbrew pozorom zmiana nawyków żywieniowych nie jest trudna. Wystarczy tylko sięgnąć po gotowe przepisy zebrane w tej książce i pamiętać o wskazówkach Autorki. Dzięki nim z łatwością można skomponować pełnowartościowy jadłospis. Każda z prezentowanych potraw jest nie tylko smaczna, ale też wpływa korzystnie na chemię mózgu i wspomaga leczenie wielu chorób. To najprostsza i najbezpieczniejsza droga, żeby zmniejszyć stres, złagodzić stany zapalne i przywrócić życiu utraconą równowagę.
Zdrowe jedzenie pomoże ci pozbyć się chronicznego lęku!
Spis treści
Pokonaj lęk i stres dzięki odpowiedniej diecie
Ponad 100 prostych przepisów, które wzmocnią Twój organizm i poprawią funkcjonowanie mózgu
Autor: Liana Werner-Gray
CZĘŚĆ I
JEDZENIE JAKO LEKARSTWO
Rozdział 1 Neuroochronne strategie odżywcze
łagodzące lęk
Rozdział 2 Dziesięć najlepszych produktów
łagodzących lęk
Rozdział 3 Najlepsze suplementy przeciwlękowe
Rozdział 4 Najbardziej neurotoksyczna żywność
na planecie
Rozdział 5 Zmiana sposobu myślenia kluczem do zdrowego
odżywiania i życia bez lęku
CZĘŚĆ II
KOMPLEKSOWA DIETA PRZECIWLĘKOWA
KROK PO KROKU – PRZEPISY
Rozdział 6 Sprzęty kuchenne i tabele przeliczeniowe
Rozdział 7 Napoje wspomagające mózg
Rozdział 8 Łatwe, lekkie śniadania
Rozdział 9 Roślinne energetyczne lunche i uzdrawiające
obiady
Rozdział 10 Rewelacyjne zupy, supersałatki i pyszne
dressingi
Rozdział 11 Fajne przystawki, smakowite przekąski,
rewelacyjne sosy i zmieniające życie przyprawy
Rozdział 12 Posiłki dla miłośników ryb i mięsa
Rozdział 13 Desery bogate w składniki odżywcze
i zdrowe słodkie przekąsk
Rozdział 14 Siedmiodniowy przewodnik
po życiu bez lęku