Opis
Kompletna dieta przeciwzapalna. Ponad 100 uzdrawiających przepisów na bezglutenowe dania o niskiej zawartości histaminy – pomocne przy dolegliwościach jelitowych, alergiach, egzemach i przewlekłym zmęczeniu
Autor: Leslie Langevin
Gdy jedzenie staje się rujnującą zdrowie trucizną, ratunkiem będzie dieta przeciwzapalna
Szwajcarski medyk Paracelsus stworzył koncepcję, która mówiła o tym, że „dawka czyni truciznę”. To oznaczało, że jedyna różnica pomiędzy lekarstwem a trucizną tkwi w przyjętej ilości. Czy wiesz, że w tym kontekście można rozpatrywać także żywność? To, co zjadasz, może być zarówno silnym lekarstwem, jak i powoli działającą trucizną. Tak jest z produktami wzmagającymi produkcję histaminy w organizmie. Alkohol, wędzone mięso, pomidory, dojrzewające sery, ocet, truskawki, zawierające gluten zboża – to tylko niektóre z nich. Dlatego, jeśli jesteś stale zmęczony, odczuwasz niepokój, boli Cię głowa, masz częste wysypki, alergie, stany zapalne i dolegliwości układu trawiennego, może to oznaczać, że jesteś osobą wrażliwą na gluten, histaminę lub inne substancje zapalne. Jest na to ratunek! Dieta przeciwzapalna i serwowanie w kuchni dań o niskiej zawartości histaminy. To podstawa skutecznego detoksu i oczyszczania organizmu.
Na czym polega dieta przeciwzapalna i dieta niskohistaminowa?
Co oznacza nietolerancja histaminy? Jakie są przyczyny nietolerancji histaminy? Histamina może powodować pojawienie się objawów alergii i uczulenia, mimo że nie doszło do kontaktu z alergenem. Najczęstszą przyczyną tego stanu jest niedobór diaminooksydazy. Enzymu, który w jelitach rozkłada histaminę zawartą w żywności. Podwyższenie poziomu histaminy może również wystąpić jako skutek silnego stresu, wysiłku fizycznego, chorób, przyjmowania antybiotyków czy przewlekłych stanów zapalnych jelit.
Zmiana odżywiania po wprowadzeniu diety niskohistaminowej zadziała jak terapia oczyszczania jelit i całego organizmu. A to pomoże złagodzić wiele symptomów i przyczyni się do poprawy stanu zdrowia. Przeciwzapalna i niskohistaminowa dieta koncentruje się na równowadze, umiarkowaniu i odpowiednim wykorzystaniu potęgi naturalnego, zdrowego odżywiania. Wymaga wykluczenia z jadłospisu składników wysokohistaminowych i wprowadzeniu do niego dań o niskiej zawartości histaminy. Co więc jeść, aby pozbyć się stanów zapalnych? Dieta przeciwzapalna obfituje w rośliny strączkowe, świeże, chude mięso i ryby, owoce, bezglutenowe zboża, zioła, oliwę z oliwek, nasiona i warzywa. Zakazane są natomiast cukry rafinowane, czerwone mięso i produkty przetworzone.
Dzięki radom ekspertki żywieniowej z łatwością przygotujesz bezglutenowe potrawy i dania o niskiej zawartości histaminy
Autorka, certyfikowana dietetyczka, przygotowała dla Ciebie wyjątkową książkę kucharską. Omówi w niej nie tylko naukowe podstawy nietolerancji histaminy i związane z nią dolegliwości (w tym zespół aktywacji komórek tucznych), ale również zgłębi temat diety przeciwzapalnej i diety niskohistaminowej, która pomoże Ci odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie. Ponad sto prostych przepisów na bezglutenowe potrawy, które znajdziesz w tej książce, pomoże wprowadzić do Twojej kuchni zasady zdrowego odżywiania, a przede wszystkim zmniejszyć lub całkowicie pozbyć się alergii i stanów zapalnych w organizmie, przeprowadzić skuteczny detoks i oczyszczanie jelit. Zdrowe odżywianie przyniesie ulgę Twojemu układowi trawiennemu i będzie najlepszą terapią służącą pokonaniu męczących Cię dolegliwości i chorób.
W książce znajdziesz również:
– pomocną listę zdrowych produktów i suplementów, które warto włączyć do diety,
– wskazówki i porady kuchenne,
– tabelę z przepisami,
– pomysły na 15-minutowe posiłki,
– jadłospis 30-dniowy, który możesz zastosować jako dietę eliminacyjną,
– porady dotyczące jedzenia poza domem,
– menu na różne okazje.