
DIETA DLA SERCA
- Wydawca: Medyk
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 96
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788366866225
24,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 25,90 zł
Dieta dla Serca
Autor: Aleksandra Dziura, Viviana Stanley-Kałuża
Dietetyczki, autorki książek, założycielki Centrum Szkoleniowego Olvidiet, a przede wszystkimi pasjonatki zdrowego żywienia. Swoją wiedzę i doświadczenie zdobywały na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, licznych konferencjach i szkoleniach, a także podczas praktyki w szpitalach i klinikach. Każdego dnia, współpracując z pacjentami, udowadniają że racjonalne podejście do stylu życia to przepis na sukces i zachowanie zdrowia. Jak same przyznają - nie ma dla nich nieosiągalnych celów, są tylko takie na których realizację trzeba trochę dłużej poczekać.
Przedstawiamy Państwu książkę, która powstała jako odpowiedź na zgłaszane nam realne potrzeby osób z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz ich bliskich. Publikacja ta będzie również niezwykle wartościową pozycją dla Czytelników, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie, ponieważ łatwiej jest zapobiegać wystąpieniu tych schorzeń niż je leczyć. Przygotowałyśmy przystępne i praktyczne kompendium wiedzy o wpływie odżywiania na stan serca i układu krążenia.
ROZDZIAŁ 1. Choroby układu krążenia, czyli na co umiera najwięcej Polaków
ROZDZIAŁ 2. Przyczyny i czynniki ryzyka - czy mamy na nie wpływ?
ROZDZIAŁ 3. Wpływ masy ciała. Instrukcja dokonywania samodzielnych pomiarów
ROZDZIAŁ 4. Jak ocenia się ryzyko sercowo-naczyniowe?
ROZDZIAŁ 5. Od czego wszystko się zaczyna? Rozwój chorób sercowo-naczyniowych
ROZDZIAŁ 6. Badania krwi
ROZDZIAŁ 7. Najczęstsze choroby układu krążenia
Miażdżyca
Choroba wieńcowa (choroba niedokrwienna serca)
Zawał serca
Udar mózgu
Choroba tętnic obwodowych
Nadciśnienie tętnicze
ROZDZIAŁ 8. Zasady diety dla serca
ROZDZIAŁ 9. Postępowanie w szczególnych sytuacjach
Hipertriglicerydemia
Wysokie stężenie cholesterolu LDL
Niskie stężenie cholesterolu HDL
Pacjenci po zawale
ROZDZIAŁ 10. Superfoods dla serca
ROZDZIAŁ 11. Interakcje żywności z lekami
ROZDZIAŁ 12. Aktywność fizyczna
ROZDZIAŁ 13. Przegląd najzdrowszych diet
Dieta śródziemnomorska Dieta DASH
ROZDZIAŁ 14. Najczęstsze pytania
Piśmiennictwo
Recenzja prof. Mirosława Jarosza
Amyloidoza jest schorzeniem, które wciąż pozostaje zagadką dla wielu pacjentów...
czytaj więcejHomocystynuria jest rzadką, dziedziczoną autosomalnie recesywnie chorobą metaboliczną,...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejCzerwienica prawdziwa to rzadkie, ale istotne schorzenie, które może znacząco...
czytaj więcejChoroby metaboliczne to grupa schorzeń charakteryzujących się zaburzeniami w procesach...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejToczeń rumieniowaty układowy objawia się w różnorodny sposób, wpływając tym samym...
czytaj więcejZespół Sharpa, znany również jako mieszana choroba tkanki łącznej (MCTD, Mixed...
czytaj więcejEKG to badanie, dzięki któremu lekarze mogą szybko i precyzyjnie wykrywać różnorodne...
czytaj więcejWady wrodzone to złożone zaburzenia, obejmujące różnorodne nieprawidłowości...
czytaj więcejUltrasonografia, czyli badanie USG, jest nieinwazyjnym badaniem diagnostycznym, wykorzystującym...
czytaj więcej