
ANALIZA ŻYWNOŚCI ZBIÓR ĆWICZEŃ
- Wydawca: SGGW
- Rok wydania: 2010
- Wydanie: IV
- Ilość stron: 114
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7583-224-2
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 20,00 zł
Żywność zanim dotrze od wytwórcy do konsumenta jest narażona na liczne zagrożenia w sferze wartości odżywczej. Występują one zarówno w czasie jej produkcji, jak i przetwarzania. Jednocześnie żywność, jak wiemy, jest nierozerwalnie związana z pojęciem życia, a jej ilość i jakość wpływa na organizm człowieka, który do prawidłowego funkcjonowania wymaga stałego "dowozu" ener- gii i składników budulcowych. Składnikami dostarczającymi energii są głównie węglowodany i tłuszcze, a materiałem budulcowym - białko, witaminy, sole mineralne i woda. Składniki te zawarte są w pożywieniu, przy czym żaden produkt spożywczy nie zawiera ich wszystkich w ilościach niezbędnych dla ustroju człowieka. Stąd też istnieje potrzeba znajomości składu i wartości odżywczej żywności, aby w zależności od potrzeb uzupełniać tę wartość tak, żeby spełniała ona swoje zadania z punktu widzenia żywienia. Celowi temu służy analiza żywności, dysponująca coraz nowocześniejszymi metodami, zwłaszcza instrumentalnymi, z których większość wymaga jednak dosyć kosztownej, precyzyjnej i nie zawsze dostępnej aparatury. Z tych względów proste, tradycyjne metody i techniki laboratoryjne będą jeszcze długo stosowane w oznaczaniu podstawowego składu chemicznego pożywienia. Znajomość ich zasad i postępowania analitycznego jest niezbędna dla specjalisty z zakresu żywienia.
Głównym zadaniem niniejszej publikacji jest więc przybliżenie zagadnień analizy żywności studentom z kierunku "żywienie człowieka" oraz "dietetyka", w którego programach nauczania istnieje ten przedmiot.
Tagi: dietetyka podręcznik ,
Wstęp
Ćwiczenie 1. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych
Ćwiczenie 2. Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 3. Oznaczanie zawartości białka ogółem w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 4. Metody oznaczania zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i sacharozy w syropach owocowych oraz laktozy w mleku
Ćwiczenie 5. Oznaczanie zawartości włókna pokarmowego w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 6. Oznaczanie zawartości tłuszczu w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 7. Metody oznaczania zawartości popiołu w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 8. Oznaczenie zawartości wapnia i żelaza w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 9. Oznaczanie zawartości magnezu i miedzi w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 10. Oznaczanie zawartości chlorków w produktach pomidorowych oraz soku z kiszonej kapusty i kiszonych ogórków
Ćwiczenie 11. Oznaczanie zawartości witaminy A w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 12. Oznaczanie zawartości karotenoidów o aktywności witaminy A w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 13. Oznaczanie zawartości ryboflawiny w wybranych produktach spożywczych
Ćwiczenie 14. Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych produktach spożywczych
Kiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcejAmyloidoza jest schorzeniem, które wciąż pozostaje zagadką dla wielu pacjentów...
czytaj więcejFosfataza alkaliczna to enzym, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych....
czytaj więcejW tym artykule przyjrzymy się bliżej, czym dokładnie jest morfologia krwi, jakie...
czytaj więcejBadania krwi odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej medycynie, służąc zarówno...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej