
ŻYWIENIE W OPIECE NAD OSOBAMI W STARSZYM WIEKU
- Wydawca: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: II
- Ilość stron: 162
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-65625-96-0
16,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 33,90 zł
"Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku"
Autorka: Claudia Menebröcke
Redakcja: Christine Smoliner
Redakcja wydania polskiego: Małgorzata Schlegel-Zawadzka
Autorki tej książki przedstawiają temat z różnych perspektyw, uwzględniając:
Szybkie rozeznanie w poruszanym w danym rozdziale zagadnieniu ułatwiają wyróżnienia ważnych zagadnień w ramkach. Innowacją w drugim wydaniu tego tomu są przykłady osób wymagających opieki w różnych sytuacjach, których opisy przewijają się przez całą książkę, służąc do zilustrowania omawianego problemu.
Książka ta powinna być łatwo zrozumiałym i praktycznym wsparciem przydatnym w opiece nad osobami w podeszłym wieku.
Claudia Menebröcker i Christine Smoliner przedmowa do książki "Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku".
"Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku"
Autorka: Claudia Menebröcke
Redakcja: Christine Smoliner
Redakcja wydania polskiego: Małgorzata Schlegel-Zawadzka
1 Podstawy nauki o żywieniu
1.1 Jedzenie i picie sprzyja duszy i ciału
1.2 Sposób odżywiania w ciągu życia kształtują potrzeby
1.3 Dieta pełnowartościowa (podstawowa)
1.4 Składniki odżywcze w żywności
1.5 Informacje dodatkowe: przechodzenie pokarmu przez organizm
1.6 Informacje dodatkowe: wskazówki dotyczące używek
2 Niedożywienie jako główny problem żywieniowy u osób starszych
2.1 Niedożywienie
2.2 Metody oceny stanu odżywienia
2.3 Badania przesiewowe: diagnozowanie niedożywienia
2.4 Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia: analiza przyczyn niedożywienia
2.5 Planowanie opieki nad osobami z zaburzeniami odżywiania
3 Leczenie niedożywienia
3.1 Uwzględnianie potrzeb
3.2 Kompensacja niesprawności
3.3 Organizacja otoczenia
3.4 Wpływ leków
3.5 Informacje dodatkowe: podstawowa higiena w czasie wspólnego z podopiecznymi gotowania i pieczenia
3.6 Informacje dodatkowe: apetyt, pragnienie, odbieranie wrażeń zapachowych i smakowych
4 Zaspokajanie zapotrzebowania na składniki odżywcze
4.1 Szacowanie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny
4.2 Ewidencjonowanie podaży energii, składników odżywczych i płynów (dzienniczek żywienia)
4.3 Zapewnianie wystarczającej podaży składników odżywczych i płynów
4.4 Informacje dodatkowe: sztuczne odżywianie
5 Żywienie i pielęgnowanie jako zadanie interdyscyplinarne
5.1 Współpraca w zarządzaniu żywieniem
5.2 Koncepcja żywienia i terapii żywieniowej
5.3 Komunikacja między opiekunami a personelem kuchni
6 Choroby dietozależne i istotne z żywieniowego punktu widzenia
6.1 Choroby metaboliczne
6.2 Choroby układu krążenia
6.3 Choroby żołądka i jelit
6.4 Choroby wątroby
6.5 Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
6.6. Choroby trzustki
6.7 Alergie i nietolerancje pokarmowe
6.8 Choroby nerek
6.9 Choroby narządu ruchu
7 Załączniki
7.1 Towarzystwa żywieniowe
7.2 Miejsca, gdzie można kupić pomoce ułatwiające jedzenie i picie
7.3 Producenci preparatów do żywienia enteralnego (w formie płynnej i do podawania przez sondę)
7.4 Inne przydatne adresy internetowe
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej