
ŻYWIENIE I LECZENIE ŻYWIENIOWE DZIECI I MŁODZIEŻY
- Wydawca: Medycyna Praktyczna
- Rok wydania: 2017, dodruk 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 493
- Oprawa: twarda
- ISBN: 978-83-7430-514-3
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 107,90 zł
"Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży" pod redakcją Hanny Szajewskiej i Andrei Horvath.
Podręcznik zawiera podsumowanie aktualnych, wiarygodnych danych naukowych dotyczących żywienia dzieci zdrowych i chorych. Jest adresowany nie tylko do lekarzy zajmujących się żywieniem i leczeniem żywieniowym dzieci i młodzieży, ale także do wszystkich innych - bez względu na specjalizację - opiekujących się w praktyce pacjentami w wieku rozwojowym, a także do dietetyków klinicznych. Liczymy szczególnie na odbiorców, którzy mają świadomość szybko zmniejszającej się wiedzy i konieczności jej ciągłej aktualizacji.
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, dr hab n. med. Andrea Horvath
"Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży" pod redakcją Hanny Szajewskiej i Andrei Horvath:
A Ocena stanu odżywienia i żywienie w stanie zdrowia
1. Programowanie metaboliczne.
1.1. Wstęp
1.2. Hipoteza programowania metabolicznego
1.3. Wybrane wczesne interwencje żywieniowe a ryzyko chorób cywilizacyjnych
1.4. Programowanie mikrobiotyczne
1.5. Podsumowani
2. Ocena stanu odżywienia
2.1. Wstęp
2.2. Metoda antropometryczna
2.3. Badanie podmiotowe, przedmiotowe i ocena dietetyczna
2.4. Ocena laboratoryjna
3. Ocena diety
3.1. Wskazania
3.2. Wybór metody
3.3. Wybrane metody oceny
3.4. Zalecenia praktyczne
4. Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne
4.1. Wstęp
4.2. Zapotrzebowanie na energię
4.3. Białka
4.4. Tłuszcze
4.5. Węglowodany
5. Karmienie piersią
5.1. Wstęp
5.2. Charakterystyka
5.3. Poradnictwo laktacyjne
5.4. Bank mleka
5.5. Leki w okresie laktacji
6. Produkty zastępujące mleko kobiece
6.1. Wstęp
6.2. Terminologia
6.3. Produkty zastępujące mleko kobiece na bazie mleka krowiego
6.4. Preparaty sojowe
6.5. Hydrolizaty białka
6.5. Preparaty zawierające aminokwasy
6.7. Ogólne zasady przygotowywania mleka dla niemowląt
7. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających
7.1. Schemat żywienia niemowląt
7.2. Terminologia
7.3. Harmonogram i sposób
7.4. Pokarmy potencjalnie alergizujące
7.5. Inne składniki diety
7.6. Dieta wegetariańska i wegańska
8. Żywienie dzieci starszych
8.1. Wstęp
8.2. Rola lekarza
8.3. Specyfika żywienia w zależności od wieku
8.4. Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych
9. Żywienie ciężarnych i kobiet karmiących piersią a zdrowie dzieci
9.1. Wstęp
9.2. Stan odżywienia w okresie przedkoncepcyjnym i w czasie ciąży
9.3. Przyrost masy ciała w okresie ciąży
9.4. Podstawowe zasady żywienia w ciąży
9.5. Podstawowe zasady żywienia kobiet karmiących piersią
9.6. Zapotrzebowanie na wodę
9.7. Witaminy i składniki mineralne
10. Piramida żywienia
10.1. Definicja
10.2. Zasady zdrowego żywienia.
11. Dieta wegetariańska i wegańska
11.1. Definicja i klasyfikacja
11.2. Wpływ na zdrowie
11.3. Skład i bilansowanie
12. Probiotyki i prebiotyki
12.1. Mikrobiota
12.2. Dysbioza
12.3. Modyfikacje mikrobioty
12.4. Probiotyki
12.5. Prebiotyki
12.6. Synbiotyki
12.7. Bezpieczeństwo
12.8. Zalecenia
12.9. Preparaty dostępne w Polsce
13. Zalecenia dotyczące suplementacji diety
13.1. Wstęp
13.2. Witamina D
13.3. Witamina K
13.4. Żelazo
13.5. Fluor
13.6. Ksylitol
13.7. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
13.8. Jod
14. Żywienie sportowców w wieku rozwojowym
14.1. Wstęp
14.2. Specyfika żywienia młodych sportowców
14.3. Podstawowe składniki odżywcze
14.4. Żywienie okołowysiłkowe
14.5. Zaburzenia odżywiania
14.6. Suplementy
14.7. Poradnictwo żywieniowe
B Podstawy leczenia żywieniowego
1. Niedożywienie szpitalne
2. Leczenie żywieniowe i żywienie dojelitowe
2.1. Definicje leczenia żywieniowego
2.2. Zasady żywienia dojelitowego
2.3. Drogi dostępu do przewodu pokarmowego
3. Żywienie pozajelitowe
C Leczenie żywieniowe i dietetyczne w wybranych chorobach
1. Noworodki urodzone przedwcześnie lub z małą urodzeniową masą ciała
2. Nadwrażliwość na pokarmy
3. Zapobieganie alergii poprzez modyfikacje dietetyczne
3.1. Wstęp
3.2. Ocena ryzyka wystąpienia choroby alergicznej
3.3. Interwencje żywieniowe w zapobieganiu alergii
4. Ostra biegunka infekcyjna
5. Biegunka przewlekła
6. Choroby związane z glutenem
6.1. Klasyfikacja
6.2. Celiakia
6.3. Alergia na pszenicę
6.4. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
7. Nietolerancja FODMAP
8. Nietolerancja mono- i disacharydów
8.1. Informacje ogólne
8.2. Niedobór laktazy
8.3. Niedobór sacharazy/izomaltazy
8.4. Niedobór trehalazy lub maltazy
8.5. Wrodzone zaburzenia transportu glukozy/galaktozy
8.6. Zaburzenia transportu fruktozy
9. Refluks żołądkowo -przełykowy i choroba refluksowa przełyku
10. Wybrane zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego
10.1. Wstęp
10.2. Kolka niemowlęca
10.3. Zaparcie czynnościowe
10.4. Czynnościowy ból brzucha
11. Nieswoiste choroby zapalne jelit u dzieci
12. Wybrane choroby wątroby
13. Mukowiscydoza
14. Ostre zapalenie trzustki
15. Przewlekłe zapalenie trzustki
16. Cukrzyca
17. Nadwaga i otyłość
18. Wybrane dyslipidemie uwarunkowane genetycznie
18.1. Hipercholesterolemia rodzinna
18.2. Abetalipoproteinemia
18.3. Hipobetalipoproteinemia
18.4. Hipertriglicerydemia pierwotna uwarunkowana deficytem lipazy lipoproteinowej
19. Wybrane wrodzone wady metabolizmu
19.1. Informacje ogólne
19.2. Niedobór dehydrogenazy 3 -hydroksyacylo -CoA kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu
19.3. Wrodzona nietolerancja fruktozy
19.4. Tyrozynemia typu 1
19.5. Fenyloketonuria
20. Trudności w karmieniu u dzieci
21. Zaburzenia odżywiania się – jadłowstręt i żarłoczność psychiczna
21.1. Jadłowstręt psychiczny
21.2. Żarłoczność psychiczna
22. Wybrane zaburzenia neurologiczne
22.1. Wstęp
22.2. Niedożywienie
22.3. Padaczka lekooporna i dieta ketogenna
23. Zespół krótkiego jelita
24. Wybrane choroby nerek
24.1. Przewlekła choroba nerek
24.2. Nadciśnienie tętnicze
24.3. Kamica nerkowa
25. Wady wrodzone serca i niewydolność serca
26. Choroba oparzeniowa
27. Mnogie obrażenia ciała
28. Zabieg operacyjny w obrębie przewodu pokarmowego
29. Choroby nowotworowe
30. Opieka paliatywna
D Dodatki
1. Protokół doustnej próby prowokacji w diagnostyce nadwrażliwości na pokarm
1.1. Definicja
1.2. Wskazania
1.3. Wybór metody
1.4. Postępowanie przed próbą i w jej trakcie
1.5. Wynik próby i informacja dla rodziców
2. Diety: bez białek mleka krowiego i laktozy, bezglutenowa i bogatoresztkowa
2.1. Dieta bez białek mleka krowiego i laktozy
2.2. Dieta bezglutenowa
2.3. Dieta bogatoresztkowa
2.4. Ogólne zasady wprowadzania diety
3. Diety przemysłowe i inne specjalistyczne preparaty żywieniowe
4. Preparaty żywieniowe stosowane we wrodzonych wadach metabolizmu
5. Standardy i normy rozwoju
5.1. Wstęp
5.2. Przedstawienie i interpretacja wyników
5.3. Biologiczne układy odniesienia – normy i standardy rozwojowe
6. Normy żywieniowe – witaminy, składniki mineralne i woda
6.1. Woda
6.2. Witaminy i składniki mineralne
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejZespół Downa jest jedną z najczęściej występujących chorób genetycznych,...
czytaj więcej