Opis
Witaminy i minerały w naturalnej żywności
Co i w jaki sposób jeść, aby cieszyć się świetnym zdrowiem bez konieczności suplementacji
Autor: Mascha Davis
Naturalne substancje odżywcze – co jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wyeliminować choroby
Chcesz zwiększyć poziom witaminy B12? Spróbuj małży. Potrzebujesz więcej niacyny? Jedz indyka. Odczuwasz brak wapnia? Postaw na świeże warzywa. Prawda, że proste? Okazuje się, że witaminy i minerały możemy dostarczyć organizmowi w odpowiedniej ilości bez konieczności sięgania po tabletki. Wystarczy tylko stosować odpowiednią dietę i zasady zdrowego odżywiania. Będzie to nie tylko zdrowsze, ale i tańsze. Na leki i suplementy każdego roku przeznaczamy krocie. Dlatego sięgając po naturalne substancje odżywcze, korzystnie wpłyniemy zarówno na nasze zdrowie, jak i domowy budżet. Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty spożywcze dostarczą ci największej ilości witamin, minerałów, naturalnych probiotyków i prebiotyków. Zrozumiesz też ich wpływ na swoje zdrowie i nauczysz się optymalnie dawkować ze względu na wiek lub płeć.
Witaminy w jedzeniu – zobacz, jakie to proste
Książka ma bardzo przejrzysty układ – została podzielona na ponad 40 sekcji. Każda z nich poświęcona jest innej naturalnej substancji odżywczej. Bez trudu można więc odszukać wszystkie potrzebne informacje. W każdej części znajduje się charakterystyka danej witaminy lub minerału, opis jej korzyści zdrowotnych i wpływu na organizm, a także niektóre środki ostrożności i ostrzeżenia. Oprócz tego podane są zalecenia dotyczące optymalnego dawkowania dla poszczególnych grup wiekowych i płci. Dochodzi do tego obszerna lista produktów spożywczych, w których można znaleźć poszczególne naturalne substancje odżywcze. Zwieńczeniem każdej części są przepisy na smaczne potrawy. Pomagają one skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw witamin i minerałów w naturalny sposób.
Zdrowe odżywianie nie oznacza wyrzeczeń
Słowo „witaminy” wywodzi się od vital amines, czyli „niezbędne do życia”. I faktycznie mają one olbrzymi wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i jego odporność. Większość naturalnych produktów żywnościowych jest pełna witamin i minerałów. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie ich szukać. Na przykład porcja jagód, groszku cukrowego i zieleniny zapewnia wystarczającą ilość witaminy C, kwasu foliowego i potasu, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie przeciętnego dorosłego w prawie stu procentach. Kapusta kiszona i kefir zawierają naturalne probiotyki, a produkty pełnoziarniste są pełne błonnika i prebiotyków, które odżywiają florę jelitową. Z kolei witaminy z grupy B zwiększają poziom wewnętrznej energii, a ryby zawierają ograniczające stany zapalne kwasy omega-3. Posiadając wiedzę na temat naturalnych substancji odżywczych występujących w jedzeniu, można skomponować odpowiednią dietę. Dietę, która smacznie i skutecznie zwiększy odporność, doda energii i wyeliminuje wiele chorób.
Dlaczego witaminy w jedzeniu są lepsze niż leki czy syntetyczne suplementy
Powszechnie wiadomo, a najnowsze badania naukowe tylko to potwierdzają, że zdrowe odżywianie skutecznie wspomaga leczenie wielu chorób. Jednocześnie nieprawidłowa dieta bywa przyczyną poważnych schorzeń – prowadzi do wzrostu liczby chorób przewlekłych, stanów zapalnych czy otyłości. Przykładowo, szacuje się, że około miliarda ludzi na całym świecie ma zbyt niski poziom witaminy D. Nic dziwnego, że obecnie możemy mówić o boomie na „cudowne preparaty”. Wielu ludzi chętnie wydaje pieniądze na suplementy, choć prawdziwy sekret zdrowia kryje się na… talerzu. Najlepiej bowiem, żeby witaminy i minerały pochodziły z naturalnych źródeł. Dlaczego? Ponieważ są wówczas lepiej przyswajane przez organizm. Poza tym pełnowartościowa żywność zawiera całą gamę składników odżywczych, które działają na zasadzie synergii. Dają zatem więcej korzyści niż pojedynczo przyjmowane składniki. Na przykład, w owocach można znaleźć nie tylko witaminę C, ale również prebiotyki, polifenole czy potas. Oczywiście, jak od każdej reguły, istnieją odstępstwa. Suplementacja jest wskazana choćby przy określonych schorzeniach, w czasie ciąży, a także w przypadku składników odżywczych, które są trudne do uzyskania z żywności, takich jak choćby witamina D.
Spis treści
Witaminy i minerały w naturalnej żywności
Co i w jaki sposób jeść, aby cieszyć się świetnym zdrowiem bez konieczności suplementacji
Autor: Mascha Davis
Wprowadzenie
Dlaczego warto jeść witaminy?
Witamina A
Aminokwasy niezbędne (egzogenne) (histydyna, izoleucyna,
leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina)
Aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna i walina)
Witamina B1: tiamina
Witamina B2: ryboflawina
Witamina B3: niacyna
Witamina B5: kwas pantotenowy
Witamina B6
Witamina B7: biotyna
Witamina B9: kwas foliowy
Witamina B12
Błonnik
Witamina C
Chlor i chlorki
Cholina
Chrom
Cynk
Witamina D
Witamina E
Fluor
Fosfor
Jod
Witamina K
Kobalt
Magnez
Mangan
MCT i LCT
Miedź
Molibden
Omega-3
Omega-6
Polifenole
Potas
Prebiotyki
Probiotyki
Przeciwutleniacze
Selen
Siarka
Sód
Wapń
Woda
Witamina Z, sen
Żelazo
Końcowe przemyślenia