DIETA W CHOROBACH AUTOIMMUNOLOGICZNYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 243
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-5437-8
78,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 71,90 zł
Słowo wstępne do książki "Dieta w chorobach autoimmunologicznych" pod redakcją Mirosławy Gałęckiej:
Książka ta przeznaczona jest dla Ciebie lub Twoich bliskich, u których stwierdzono chorobę autoimmunizacyjną – np. schorzenie tarczycy lub reumatoidalnie zapalenie stawów.
W literaturze medycznej używa się terminu „choroby autoimmunizacyjne”, pacjenci częściej jednak stosują określenie „choroby autoimmunologiczne”, które jest bardziej popularne i lepiej znane szerszemu gronu odbiorców. W związku z tym, że książka ma charakter popularnonaukowy, autorzy zdecydowali, że będą tych zwrotów używać zamiennie.
Być może bierzesz już leki i przeszedłeś wszystkie badania. Albo dopiero jesteś diagnozowany i wciąż jeszcze nie wiadomo, co Ci jest. Może chorujesz od lat i zastanawiasz się, co mogłoby jeszcze pomóc… Słyszałeś o różnych dietach, ale niczego konkretnego, a w gazetach lub internecie przeczytałeś sprzeczne opinie.
Może Twój lekarz nie zalecił Ci ograniczeń dotyczących jedzenia. Zastanawiasz się więc, czy warto się męczyć, odmawiać sobie przyjemności spożywania produktów, które przecież lubisz i jesz od lat. A może wcale nie odczuwasz dolegliwości ze strony układu pokarmowego…
Czy więc jakakolwiek dieta ma sens? Jeżeli zadajesz sobie te pytania – ta książka jest na pewno dla Ciebie. Jej autorzy bazują na jedenastoletnim doświadczeniu. Mają wielu pacjentów, którym pomogli. Tym doświadczeniem chcą się z Tobą podzielić. Często pacjent lekceważy kwestię diety i myśli, że leki wystarczą, a on sam nie musi nic więcej robić. To błędne przeświadczenie. Nie ma chorób, w których dieta nie byłaby istotna. Powinna być podstawą terapii u każdego człowieka, który czuje jakikolwiek dyskomfort dotyczący zdrowia, a nie tylko w stanie ewidentnej choroby.
Czy istnieje dieta, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Nie. Każdy pacjent powinien stosować dietę ustaloną indywidualnie. Bo każdy z nas ma inny organizm i inny układ pokarmowy. U niektórych pasaż jelitowy jest wolny, u innych – szybki. Różnimy się też składem naszej mikroflory. Niniejsza książka poświęcona jest m.in. zrozumieniu tego zjawiska. Jeżeli stwierdzono u Ciebie chorobę autoimmunizacyjną, autorzy, na podstawie własnego doświadczenia, doradzą Ci najodpowiedniejszą dietę. A jaką i dlaczego właśnie taką? O tym właśnie jest ta książka.
Dr n. med. Mirosława Gałęcka
"Dieta w chorobach autoimmunologicznych" pod redakcją Mirosławy Gałęckiej
Słowo wstępne.
Choroby autoimmunizacyjne - problem naszych czasów
Co to są choroby autoimmunologiczne?
Dlaczego diagnozujemy ich coraz więcej?
Dlaczego na nie chorujemy?
Jak je leczyć?
Mikrobiota a choroby autoimmunologiczne.
Czy jelita to tylko element układu pokarmowego?
Mikrobiom - "organ" o którym nie mamy pojęcia.
Autoimmunologia i jelita - jaki to ma związek?
Jak możemy wpływać na zdrowie jelit?
Dieta w chorobach autoimmunologicznych.
Znaczenie diety w chorobach autoimmunologicznych.
Indywidualizacja kluczem do sukcesu - jaka diagnostyka jest pomocna w układaniu diety?
Protokół autoimmunologiczny - jak dostosować go do swoich potrzeb?
Eliminacja równa się rewolucja?
Jak podejść do diety eliminacyjnej?
Jakie są kroki do wprowadzenia diety eliminacyjnej?
Pożegannie z glutenem: czy można rozstać się bez łez?
Jakie produkty są zakazne na diecie bezglutenowej?
Czy gotowane produkty bezglutenowe są zdrowe?
Dieta bez nabiału - w poszukiwaniu zaginionego wapnia.
Gdzie ukrywa się nabiał?
Czy dieta bez nabiału faktycznie prowadzi do niedoborów wapnia?
Zamienniki glutenu i nabiału.
Jakie produkty możesz wykorzystać w codziennej diecie?
Co wprowadzić do diety żeby była zbilansowana i urozmaicona?
Rotuj! Czyli o tym, jak to zrobić, żeby nie wdarła się nuda
Czy dozwolone składniki można spożywać codziennie?
Po co stosować rotację produktów?
Z listą na zakupy.
Jak zaplanować dietę? Gdzie robić zakupy?
Czy taka dieta jest droga? Produkty, które zawsze warto mieć w domu.
Suplementacja w chorobach autoimmunologicznych.
Jak wybrać dobry suplement?
Naturalne suplementy o działaniu immunostymulującym.
Kilka słów o prebiotykach.
Dieta zaczyna się w głowie - aspekty psychologiczne.
Dlaczego mowa o psychologii w książce o diecie?
Czy wystarczy sama motywacja?
Dlaczego warto wyznacvzyć sobie cele?
Wykluczenie społeczne i jak sobie z nim radzić.
Czy wszystko powinno się kręcić wokół jedzenia?
Dieta od kuchni.
Kulinarne porady na początek.
Przykładowe przepisy na podstawowe dania.
Przepisy.
Podsumowanie.
Piśmiennictwo.
Skorowidz.
Tkanka łączna jest fundamentem, który łączy, wspiera i chroni inne tkanki i narządy....
czytaj więcejChoroby autoimmunologiczne stanowią wyzwanie dla medycyny współczesnej, pozostając...
czytaj więcejESR, to badanie szybkości opadania krwinek czerwonych, które pozwala wykryć stany...
czytaj więcejBiałko C-reaktywne (CRP) jest jednym z biomarkerów medycznych, używanym do diagnozowania...
czytaj więcejKwas hialuronowy to związek z grupy glikozaminoglikanów. Wykorzystuje się go m.in....
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejChoroby endokrynologiczne to zaburzenia dotyczące układu dokrewnego, który składa...
czytaj więcejNiedoczynność tarczycy (hypothyreosis) jest schorzeniem endokrynologicznym charakteryzującym...
czytaj więcejRak tarczycy jest stosunkowo rzadkim, ale poważnym nowotworem, który rozwija się...
czytaj więcejTarczyca, będąca małym gruczołem umiejscowionym w przedniej części szyi, odgrywa...
czytaj więcej