Opis
Dieta kolagenowa od podstaw
5-dniowy program pokonania zapalenia stawów, nieszczelności jelita i otyłości oraz odmłodzenia skóry
Autor: Kellyann Petrucci
Dlaczego kolagen cieszy się tak dużym zainteresowaniem? Dlaczego dieta kolagenowa działa?
Kolagen od lat jest doceniany jako składnik najlepszych kosmetyków, zapewniających młodą i jędrną skórę. Z kolei kolagen w diecie oczyszczającej dopiero od niedawna staje się popularny wśród lekarzy i specjalistów od zdrowego odżywiania. Dieta kolagenowa i post przerywany są polecane nie tylko na pokonanie wielu chorób, poprawę zdrowia skóry, stawów i kości, ale przede wszystkim jako ważny element detoksu organizmu i diety na odporność. Dlaczego?
Kolagen – niezwykłe białko, które zapewnia zdrowie mięśni, stawów, skóry, jelit i układu odpornościowego
Kolagen to białko fibrylarne (o włóknistej strukturze), które tworzy mocną, sprężystą substancję. Występuje głównie w kościach, stawach, skórze, paznokciach, chrząstkach i ścięgnach, ale również tworzy wyściółkę jelit i naczyń krwionośnych. Kolagen znajduje się także w błonach otaczających narządy wewnętrzne. Dlaczego jest on tak ważny? Po pierwsze, jest jednym z ważniejszych budulców kluczowych tkanek. Po drugie, jego produkcja w organizmie spada już po 25. roku życia. Stąd bardzo ważne jest jego uzupełnianie w codziennej diecie i twojej kuchni. Dzięki temu poradnikowi, napisanemu przez lekarkę, specjalistkę ds. żywienia, dowiesz się, jak to zrobić we własnej kuchni, w szybki i prosty sposób.
Buliony i pożywne koktajle. Kolagen do picia ma moc regenerowania organizmu
Autorka, powołując się na Tradycyjną Medycynę Chińską i najnowsze wyniki badań, potwierdza skuteczność diety kolagenowej. Starożytna i ludowa mądrość tkwi w bulionach. Długi proces gotowania rosołu na mięsie lub kościach, z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw, ziół i korzeni, powoduje transformację materii w energię. Buliony to posiłki najbardziej energetyczne z całego naszego pożywienia, dlatego nazywane są zupami mocy. Są one nieocenionym źródłem kolagenu i podstawą diety oczyszczającej i przeciwzapalnej zaprezentowanej w tej książce. Autorka tak skomponowała przepisy diety kolagenowej, aby były nie tylko odżywcze, ale również pyszne i proste w przygotowaniu. Bogate, kremowe koktajle, własnej roboty mleko migdałowe, pożywne zupy na bazie bulionu zagoszczą na stałe w twoim jadłospisie.
Sprawdź, co eksperci mówią o książce
„Jeśli jesteś zmęczony, chory, wypalony emocjonalnie i chcesz znów poczuć się młodo, dr Kellyann ma dla ciebie wiadomość: też przez to przechodziła. I ma na to sposoby”.
– dr Mehmet Oz
„Dr Kellyann udowadnia, że oczyszczanie organizmu nie musi być drastyczne. Jej bezbolesny plan, skoncentrowany na pysznych daniach wypełnionych po brzegi składnikami odżywczymi, daje wspaniałe rezultaty bez stresu i głodzenia się”.
– dr Mark Hyman, autor książki Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść (nr 1 wśród bestsellerów magazynu „New York Timesa”)
„Największym odkryciem, jakiego dokonałam na własnej drodze do dobrego samopoczucia, była uzdrawiająca moc jedzenia – moc, którą dr Kellyann wykorzystuje w swojej genialnej diecie”.
– dr Izabella Wentz, autorka bestsellerów „New York Timesa”
„Absolutnie uwielbiam takie oczyszczanie – jest łatwe i przyjemne, a do tego szybko likwiduje zbędne kilogramy. Jeśli szukasz diety oczyszczającej, która dodaje sił i energii, świetnie trafiłeś”.
– Penelope Ann Miller, wielokrotnie nagradzana aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna
„Dr Kellyann Petrucci wykonała wspaniałą pracę, przybliżając nam wiedzę naukową na temat detoksykacji. Tym samym, prezentuje najlepszy możliwy sposób mierzenia się z wieloma toksycznymi wyzwaniami stawianymi przez współczesny świat”.
– dr David Perlmutter, autor bestsellerów New York Timesa, Księgi zdrowia mózgu i Aktywuj pełną moc mózgu