DIETA PO UDARZE MÓZGU
- Wydawca: Medical Education
- Rok wydania: 2023
- Wydanie: I
- Ilość stron: 26
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788367696036
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 15,00 zł
Dieta po udarze mózgu
Autor: mgr inż. Aleksandra Cichocka
Niewątpliwie do czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorego po udarze mózgu, należy właściwe odżywianie. Fakt ten podkreślają stanowiska i zalecenia międzynarodowych ekspertów, mowią także o tym wytyczne Polskiego Towarzystwa Neurologicznego dotyczace postepowania w tej chorobie. Autorka poradnika, dietetyczka z ogromnym doświadczeniem, w spójny, zwięzły sposób przedstawia aktualne zasady, którymi powinniśmy się kierować w przygotowywaniu posiłków dla pacjentów z udarem. Zaproponowanie kilku przykładowych jadłospisów jest niewątpliwym dodatkowym atutem publikacji. Z pewnością spełni ona oczekiwania nie tylko chorych i ich opiekunów, ale także poszerzy wiedzę specjalistów zajmujących się tym zagadnieniem.
dr hab. n. med. Wojciech Ambrosius
Przedstawiam poradnik poświęcony diecie po udarze mózgu.
Właściwe odżywianie to jeden z czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorych z tej grupy. Fakt ten podkreślają stanowiska i zalecenia międzynarodowych ekspertów, a także wytyczne Polskiego Towarzystwa Neurologicznego dotyczące postępowania u chorych po udarze mózgu.
Natomiast wśród czynników sprzyjających zapobieganiu udarowi mózgu znalazły się regularna aktywność fizyczna i racjonalne żywienie. Pocieszające jest zatem to, że na większość czynników ryzyka udaru mózgu możemy wpływać odpowiednim postępowaniem: stylem życia, w tym dietą i aktywnością fizyczną, a także w razie potrzeby leczeniem farmakologicznym.
Dlatego u osób po udarze mózgu tak ważna jest odpowiednia dieta – ponieważ wpływa ona na większość tych czynników ryzyka.
Autorka poradnika, Aleksandra Cichocka, dietetyczka z ogromnym doświadczeniem, w spójny, zwięzły i jednocześnie bardzo czytelny sposób przedstawia aktualne zasady, którymi należy się kierować w przygotowywaniu posiłków dla pacjentów z udarem.
Dodatkowym atutem książki jest kilka propozycji jadłospisów. Poradnik będzie bardzo przydatnym narzędziem dla chorych i ich opiekunów, poszerzy także wiedzę specjalistów zajmujących się tym zagadnieniem.
Tagi: choroby neurologiczne poradnik ,
Zarówno genetyczne czynniki ryzyka, jak i styl życia przyczyniają się do wzrostu...
czytaj więcejGGT to kluczowy marker diagnostyczny, wykorzystywany w badaniach laboratoryjnych,...
czytaj więcejHomeostaza, oznaczająca wewnętrzną równowagę organizmu, jest niezwykle istotnym...
czytaj więcejElektrolity są niezbędne dla wielu funkcji organizmu, a w tym dla regulacji równowagi...
czytaj więcejTrójglicerydy to typ tłuszczów występujących w organizmie człowieka. Mają...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejTSH to hormon wydzielany przez komórki zasadochłonne przedniego płata przysadki...
czytaj więcejBadanie OB polega na pomiarze szybkości opadania erytrocytów. Odczyn Biernackiego...
czytaj więcejMocznik to związek w organizmie człowieka, będący końcowym produktem metabolizmu...
czytaj więcej