Opis
Książka "Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych" spotkała się z dużym zainteresowaniem lekarzy weterynarii, hodowców krów, zootechników i studentów. Część pierwsza książki zniknęła z półek księgarskich, nakład został wyczerpany. W związku z tym Autorzy postanowili opublikować część drugą z nowymi treściami, ponadto wzbogaconą o opis metod chowu.
Autorzy w sposób kompetentny i usystematyzowany przedstawiają problematykę pobierania paszy, energii paszy, źródeł białka, opisują również normy żywienia krów.
Aspekty praktyczne książki zachęcają do jej nabycia i stosowania zawartych w niej informacji i porad w celu utrzymania zdrowia krów, ich dobrostanu oraz produkcji wysokiej jakości mleka.
Spis treści
SKRÓCONY SPIS TREŚCI:
1. Pobieranie paszy
2. Białka paszy
3. Energia paszy - dodatkowe źródła
4. Metody chowu a zagrożenia zdrowotne u krów mlecznych
5. Żywieniowe czynniki prozdrowotne u krów mlecznych
6. Normy żywienia krów