PODSTAWY BIOTECHNOLOGII
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2013, dodruk 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 468
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-01-17308-1
105,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 100,90 zł
Nowoczesne, kompleksowe opracowanie zagadnień biotechnologii - nauki XXI wieku!
Pierwszy od lat na rynku polskim kompleksowy podręcznik biotechnologii. Książka w unikalny sposób łączy zagadnienia biologii i bioprocesowania po to, aby udostępnić czytelnikowi pełny przegląd wiedzy biotechnologicznej. Wyjaśnia jej podstawowe zasady i pełny zakres przykładów ukazujących, w jaki sposób zasady te są stosowane - od początkowego substratu aż do końcowego produktu. Charakterystyczną cechą tego podręcznika jest omówienie społecznego odbioru biotechnologii i przemysłu biotechnologicznego, co stawia tę naukę w szerszym kontekście.
Podręcznik składa się z dwóch części:
Część 1. Podstawowe pojęcia i reguły
Omówiono w niej: odbiór społeczny biotechnologii; biochemię i fizjologię wzrostu i metabolizmu; stechiometrię i kinetykę wzrostu mikroorganizmów z perspektywy termodynamicznej; zarządzanie genomem Prokaryota; inżynierię genetyczną drożdży i grzybów strzępkowych; kinetykę procesów mikrobiologicznych; projektowanie i transfer masy w bioreaktorach; zasady pomiaru, monitoringu, modelowania i kontroli procesów biotechnologicznych oraz aspekty ekonomiczne produkcji.
Część 2. Zastosowania praktyczne
Obejmuje takie zagadnienia jak: wysoko wydajny skrining i optymalizacja procesów biotechnologicznych; biotechnologia produkcji aminokwasów, kwasów organicznych, polisacharydów i olejów mikrobiologicznych, antybiotyków, enzymów i białek rekombinowanych oraz biotechnologia komórek roślinnych, kultur komórek ssaków i owadów; biotransformacja i zastosowania immunochemiczne.
Każdy z rozdziałów jest logicznie i trafnie podzielony na podrozdziały i zawiera ułatwiającą zrozumienie i przyswojenie treści dokumentację w postaci wykazu skrótów stosowanych w danym rozdziale, słowniczków terminów fachowych, licznych tabel, wykresów, schematów i fotografii, ramek z dodatkowymi informacjami. Po każdym rozdziale znajduje się spis literatury uzupełniającej.
Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów biotechnologii, biologii, bioinformatyki, licznych dziedzin nauk medycznych, rolniczych i pokrewnych wszystkich typów uczelni wyższych. Może być także doskonałym źródłem najnowszej, podstawowej wiedzy dla doktorantów, pracowników naukowych, osób interesujących się problemami współczesnej biotechnologii, jak również biotechnologów praktyków.
Część I. Podstawowe pojęcia i reguły
Rozdział 1. Odbiór społeczny biotechnologii
Rozdział 2. Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu
Rozdział 3. Stechiometria i kinetyka wzrostu mikroorganizmów z perspektywy termodynamicznej
Rozdział 4. Zarządzanie genomem i jego analiza: Prokaryota
Rozdział 5. Inżynieria genetyczna: drożdże i grzyby strzępkowe
Rozdział 6. Kinetyka procesów mikrobiologicznych
Rozdział 7. Bioreaktory
Rozdział 8. Wymiana masy
Rozdział 9. Procesy wydzielania i oczyszczania (ang. downstream processing)
Rozdział 10. Pomiary, kontrola, modelowanie i sterowanie
Rozdział 11. Ekonomika procesu
Część II. Zastosowania praktyczne
Rozdział 12. Wysoko wydajny skrining i optymalizacja procesu
Rozdział 13. Przedsiębiorczość biotechnologii
Rozdział 14. Aminokwasy
Rozdział 15. Kwasy organiczne
Rozdział 16. Polisacharydy i oleje mikrobiologiczne
Rozdział 17. Zastosowanie w ochronie środowiska
Rozdział 18. Produkcja antybiotyków metodą fermentacji
Rozdział 19. Strategie prowadzenia hodowli
Rozdział 20. Technologia enzymów
Rozdział 21. Wysokowartościowe białka rekombinowane
Rozdział 22. Hodowle komórek owadów i ssaków
Rozdział 23. Biotechnologia komórek roślinnych
Rozdział 24. Biotransformacje
Rozdział 25. Zastosowania immunochemiczne