ODŻYWIANIE DLA ZDROWIA. TRADYCJE WSCHODNIE I NOWOCZESNA WIEDZA O ŻYWIENIU.
- Wydawca: Galaktyka
- Rok wydania: 2010, dodruk 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 768
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788375790238
100,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 95,90 zł
To pierwsze na polskim rynku wydawniczym tak obszerne kompendium zdrowego odżywiania, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki!
ponad 700 stron!
EKSPERCI POLECAJĄ:
Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych,
specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej
Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz,
dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej.
Część I Podstawy diagnozy i leczenia
2. Yin-Yang i dalej
3. Siła życiowa Qi
4.Ciepło/Zimno: Termiczna natura pokarmów i ludzi
5.Wewnętrzny/Zewnętrzny: Budowanie odporności
6. Nadmiar i niedobór
Część II Podstawy wiedzy o odżywianiu
7. Przejście na nową dietę
8. Woda
9. Białko i witamina B 12 - źródła roślinne i zwierzęce
10. Oleje i tłuszcze
11. Substancje słodzące
12. Sól
13. Przyprawy, kofeina i dodatki korzenne
14. Witaminy i suplementy
15. Wapń
16. Produkty z pokarmów zielonych
17. Prosty sposób na przeżycie
18. Radowanie się pożywieniem
19. Łączenie pokarmów
20. Posty i oczyszczanie
21. Żywnośc dla dzieci
Część III Pięć elementów i systemy narządowe
22. Pięć elementów: dostrojenie do pór roku oraz narządy w harmonii i chorobie
23. Lecznicze zastosowanie pięciu smaków
24. Element Drzewa
25. Element Ognia
26. Element Ziemi
27. Element Metalu
28. Element wody
Część IV. Choroby i ich leczenie za pomocą diety
29. Zaburzenia poziomu cukru we krwi
30. Żołądek i jelita
31. Zaburzenia związane z krwią
32. Rak i diety regeneracyjne
33. Inne choroby zwyrodnieniowe
Część V. Przepisy
34. Gotowanie wibracyjne
35. Zboża
36. Chleby
37. Rośliny strączkowe: fasola, groch i soczewica
38. Orzechy i nasiona
39. Warzywa
40. Kiełki
41. Sałatki
42. Wodorosty
43. Zupy
44. Sosy
45. Dodatki smakowe
46. Smarowidła i pasty
47. Warzywa kiszone
48. Mleko ze zbóż i nasion
49. Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jogurt z nasion
50. Owoce
51. Desery
52. Podsumowanie
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcej