Opis
W poszukiwaniu źródeł medycyny naturalnej, przepisów dietetycznych i kulinarnych oraz odmiennych od znanych dotychczas sposobów wykorzystywania bogactw przyrody, w szczególności wody i roślin o właściwościach leczniczych, zwracamy sie dzisiaj ku niektórym metodom terapeutycznym, przepisom kulinarnym i dietetycznym stosowanym w odległych wiekach. Kuchnia oparta o wiedzę i praktykę św. Hildegardy to naturalny spsoób na zdrowe życie, wypełnione przy tym wybornym smakiem znakomitych potraw. "Aby to co spożywacie było waszym lekarstwem". Niech to zalecenie Hipokratesa bezie mottem naszej przygody z kuchnią św. Hildeardy.
Dodatkowe informacje
Powrót do źródeł
Przyprawy
Zupy
Sosy i dipy ( sosy przekąskowe)
Sałaty i marynaty
Przekąski i pasty
Dania główne :
- dania z warzyw
- dania z mięs
- dania z ryb
- dania z makaronów / mączne i kluseczki
- dania główne inne
- dania główne na słodko
Dodatki
Desery
Ciastka, torty i wypieki
Wypieki słone
Ciasta
Chleb
Napoje
Śniadanie
Skorowidz potraw
Literatura
Brigitte Schmidle
Brigitte Pregenzer