BIOCHEMIA JAMY USTNEJ
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: Warszawa 2008, dodruk 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 152
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320038729
59,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 57,90 zł
Biochemia jamy ustnej to jedyny na polskim rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym. Zawiera najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych, zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy ustnej. Przedstawia także różne możliwości terapii tych chorób, uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.
1. Chemia fosforanów wapnia
- Wstęp
- Apatyty
- Fluoroapatyty
- Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów
2. Chemia szkliwa
- Cechy ogólne
- Rozwój białek szkliwa
- Organiczne składniki dojrzałego szkliwa
- Nieorganiczne składniki szkliwa
3. Chemia zębiny
- Wstęp
- Kolagen
- Proteoglikany
- Fosfoproteiny
- Białka zawierające kwas ?-karboksyglutaminowy (białka Gla)
- Białka niekolagenowe
- Składniki niebiałkowe
- Składniki nieorganiczne
- Faza nieapatytowa
- Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów apatytu
- Cement
4. Ślina
- Wstęp
- Rola śliny w ochronie przed próchnicą
- Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej
- Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i remineralizacją
- Działanie przeciwbakteryjne
- Bufory śliny
- Białka śliny
- Białka bogate w prolinę
- Stateryna
- Histatytny
- Laktoferyna
- Lizozym
- Amylaza ślinowa
- Jony wapnia i fosforanowe
- Inne składniki
- Ślina jako materiał diagnostyczny
5. Płytka nazębna
- Błonka nabyta
- Płytka nazębna
- Płyn płytki nazębnej
- Macierz organiczna płytki nazębnej
- Bakterie płytki nazębnej
- Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej
6. Kamień nazębny
7. Choroby przyzębia
- Wstęp
- Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis)
8. Kalcyfikacja zębiny i szkliwa
- Wstęp
- Utworzenie zarodka kryształu
- Kalcyfikacja
- Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu kryształów
- Kalcyfikacja szkliwa
9. Metabolizm fluorofosforanów i innych składników zawierających fluor
- Wstęp
- Fluorofosforany
- Związki organiczne fluoru
- Pobieranie i wydalanie jonów fluoru
- Rozmieszczenie fluorków w ustroju
- Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów
10. Fluor a ubytki próchnicze
- Wstęp
- Fluor w ślinie i płytce nazębnej
- Źródła fluoru w płytce nazębnej
- Wiązanie fluoru w płytce nazębnej
- Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii
- Fluor a rozpuszczalność zębów
- Fluor i węglany w ubytkach szkliwa
- Kliniczne oznaki remineralizacji
- Kompleksy Al-F a fluoroza
11. Biochemiczne aspekty ubytków zębowych
- Wstęp
- Początkowe uszkodzenia szkliwa
- Próchnica zębów i zapalenie miazgi
- Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych
- Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków
- Rola bakterii w próchnicy
- Demineralizacja i remineralizacja ubytków próchniczych
- Dieta a próchnica
12. Wrodzone wady zębów
Choroba von Willebranda charakteryzuje się różnorodnymi objawami klinicznymi,...
czytaj więcej