ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2011, dodruk 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 231
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-4347-1
89,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 79,90 zł
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy. |
||
Część ogólna
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Zasady zdrowego żywienia
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Żywienie a choroby nowotworowe
Część szczegółowa
Napoje
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
POtrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i ziemniaków
Sosy
Desery
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejBadanie OB polega na pomiarze szybkości opadania erytrocytów. Odczyn Biernackiego...
czytaj więcejMocznik to związek w organizmie człowieka, będący końcowym produktem metabolizmu...
czytaj więcejStężenie kreatyniny we krwi jest istotnym wskaźnikiem funkcjonowania nerek oraz...
czytaj więcejWśród wyzwań współczesnej medycyny walka z nowotworami zajmuje szczególne miejsce....
czytaj więcejBadanie CEA, czyli oznaczenie antygenu rakowo-płodowego w surowicy krwi, jest wykorzystywane...
czytaj więcejBadanie CA 125. polegające na oznaczeniu stężenia tego antygenu we krwi, jest...
czytaj więcejESR, to badanie szybkości opadania krwinek czerwonych, które pozwala wykryć stany...
czytaj więcej