MIKROBIOLOGICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2020
- Wydanie: I
- Ilość stron: 110
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301194307
56,05 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 59,00 zł
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.
1. Histamina w rybach i produktach rybnych
2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnyh
3. Biofilmy
4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli