Opis
Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt Etyka wegetarianizmu
Autor: Michael Huemer
- Dlaczego postulaty obrońców praw zwierząt wydają się szalone?
- Skoro zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego ludzie mieliby robić inaczej?
- Jaki jest związek między inteligencją a zdolnością do przeżywania cierpienia?
- Czy decyzja pojedynczej osoby o niejedzeniu mięsa ma znaczenie?
- Dlaczego ci, którzy popierają wegetarianizm, często sami jedzą mięso?
- Czy lepiej żyć na fermie przemysłowej, niż nigdy się nie urodzić?
To tylko wybrane wątki zaciekłej dyskusji, którą na kartach tej książki toczą mięsożerca i wegetarianin. Napisane przystępnym językiem, angażujące dialogi pokazują, jak prowadzić rzeczową rozmowę na te kontrowersyjne tematy, jakich myślowych błędów i retorycznych pułapek unikać oraz jakie wnioski wydają się nieuchronne. Opisowa bibliografia na końcu książki zawiera streszczenia najważniejszych publikacji na temat etyki wegetarianizmu i weganizmu, a posłowie tłumacza przybliża praktyczne realia tego zagadnienia w Polsce.
Jeśli zaczynasz podejrzewać, że jedzenie mięsa jest moralnie wątpliwe, ta książka stanowi doskonałe wprowadzenie do tematu i kompendium argumentów po obu stronach debaty. Jeśli z kolei uważasz, że wegetarianie są przewrażliwieni, a jedzenie mięsa można obronić, stanowi ona fascynujące intelektualne wyzwanie.
Spis treści
Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt Etyka wegetarianizmu
Autor: Michael Huemer
Dzień 1
Argumenty dotyczące cierpienia, inteligencji i ryzyka
- Wegetarianizm jako stanowisko etyczne
- Argumenty na rzecz wegetarianizmu: kwestia bólu i cierpienia
- Argumenty za jedzeniem mięsa: kwestia inteligencji
- Całkowita ilość bólu powodowanego przez chów przemysłowy
- Błędy poznawcze wegetarian i osób jedzących mięso
- Kwestia inteligencji i skali bólu
- Kwestia ludzi niepełnosprawnych intelektualnie
- Kwestia niepewności etycznej
- Przywiązywanie wagi do życia zwierząt i ludzi
Dzień 2
Kolejne argumenty za jedzeniem mięsa
- Podsumowanie argumentów z poprzedniej rozmowy
- Możliwość humanitarnego pozyskiwania mięsa
- Czy klienci są odpowiedzialni za praktyki przemysłu mięsnego?
- Czy decyzje jednej osoby mogą mieć wpływ na przemysł mięsny
- W jaki sposób przemysł reaguje na spadek popytu
- Zwierzęta hodowlane żyją tylko dlatego, że ludzie jedzą mięso
- Utylitarystyczne i nieutylitarystyczne argumenty przeciwko jedzeniu mięsa
- Czy zwierzęta czują ból?
- Zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego więc my nie możemy ich jeść?
- Wolna wola i sprawczość moralna
- Czy powinniśmy powstrzymać zwierzęta przed zabijaniem się nawzajem?
- Czy prawa implikują obowiązki?
- Czy moralność chroni tych, którzy nie są w stanie zrozumieć jej zasad?
- Etyka jako wynik umowy społecznej
- Czy spożywanie mięsa jest naturalne?
- Czy zwierzęta nie mają duszy?
- Czy Biblia uzasadnia jedzenie mięsa?
- Ocenianie osób jedzących mięso
Dzień 3
Świadomość i racjonalne przekonania
- Teoria stopni świadomości
- Lepiej być ostrożnym
- Używanie terminu „tortury”
- Dlaczego mielibyśmy przyznawać priorytet kwestii poprawy dobrostanu zwierząt?
- Czy chów przemysłowy jest największym problemem, z jakim zmaga się nasz świat?
- O odrzucaniu poglądów, które wydają się „szalone”
- Czym etyka różni się od matematyki i nauki
- Dlaczego postulaty obrońców zwierząt wydają się „szalone”?
- Kwestionowanie empirycznych założeń wegetarian
- Kwestionowanie etycznych założeń wegetarian
- Błędy poznawcze przemawiające za jedzeniem mięsa
- Tendencja do opowiadania się za status quo
- Szowinizm gatunkowy
- Społeczny dowód słuszności
- Kierowanie się własnym interesem
- Empatia i heurystyka afektu
- Problem z intuicjami dotyczącymi dużych liczb
- Empatia i psychopatia 109Unikanie dogmatyzmu
- Warto zachować ostrożność
Dzień 4
Wegańskie życie, abstrakcyjna teoria i moralna motywacja
- Poszukiwanie dobrych wegańskich potraw
- Powstrzymywanie się od jedzenia jajek i produktów mlecznych
- Zjadanie małży
- Wartość życia
- Dlaczego możemy zjadać rośliny?
- Zabijanie owadów
- Czy wegetarianie są hipokrytami?
- Nieświadomy szowinizm gatunkowy
- Czy owady czują?
- Mięso z wolnego wybiegu i certyfikowanych hodowli o wysokim dobrostanie
- Prawa zwierząt
- Debata nad właściwą teorią etyczną
- Czy istnieją obiektywne wartości?
- Moralny sceptycyzm
- Dlaczego filozofowie nie powinni zasiadać na ławie przysięgłych
- Czy rezygnacja z mięsa nie jest „zbyt trudna”?
- Czy jesteśmy zbyt samolubni, by zrezygnować z mięsa?
- Konformizm społeczny i egzekwowanie norm moralnych
- Czy weganie nie są za bardzo czepialscy?
- Jak osoby jedzące mięso reagują na wegan
- Dlaczego powinno się promować weganizm wśród osób jedzących mięso?
- Jak bardzo złe jest jedzenie mięsa?
- Porównywanie osób jedzących mięso do nazistów