
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
- Rok wydania: 2021
- Ilość stron: 304
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788323350613
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 45,00 zł
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie!
Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.
Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.
Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.
Czy wiesz, że:
• klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty?
• delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?
• konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych?
Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...
Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel
Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat.
Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food
Zapalenie spojówek to stan, który może wystąpić u osób w każdym wieku i objawia...
czytaj więcejNorowirusy wywołują zapalenie żołądka i jelit, które pacjenci przechodzą dość ciężko,...
czytaj więcejWąglik jest ostrą chorobą odzwierzęcą, wywołaną przez bakterię, a dokładnie...
czytaj więcejWirus opryszczki wywołuje nieprzyjemne wykwity skórne, które mogą rozwijać się nawet...
czytaj więcejOstra białaczka szpikowa to nowotworowa choroba hematologiczna, która wywodzi się...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcej