Opis
Mikrobiologia techniczna tom 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności to nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.
Tom 2 składa się z 4 części.
W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska.
W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności – zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną.
Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji.
Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Książka wypełnia lukę w zakresie podręczników związanych z informacjami dotyczącymi procesów przemysłowych przebiegającymi z zastosowaniem drobnoustrojów. Na uwagę zasługują szczegółowe opisy testów używanych w diagnostyce mikrobiologicznej i ich dokładna interpretacja, co często jest pomijane w książkach z dziedziny mikrobiologii. Uważam, że książka ta będzie bardzo przydatna zarówno dla studentów różnych uczelni, jak i osób już pracujących w laboratoriach mikrobiologicznych, a przedstawione w niej wiadomości będą miały zastosowanie w praktyce.
(prof. dr hab. Włodzimierz Doroszkiewicz, Uniwersytet Wrocławski)
Mocną stroną publikacji jest jasny i przystępny język zrozumiały nawet dla osób, które nie dysponują wiedzą mikrobiologiczną w stopniu zaawansowanym. Dzięki temu uniknięto wrażenia, że język publikacji jest "hermetyczny", zrozumiały tylko dla specjalistów. Ponadto, autorom publikacji udało się osiągnąć równowagę pomiędzy zakresem informacji z mikrobiologii ogólnej (przypomnienie wiedzy nabytej na kursach mikrobiologii ogólnej) a informacjami zupełnie nowymi dotyczącymi przykładów aplikacyjnych z zakresu mikrobiologii technicznej.
(prof. dr hab. Józef Kur, Politechnika Gdańska)
Zespół autorski tworzą: Janusz Adamiec, Jarek Bardowski, Przemysław Bernat, Bogumił Brycki, Aleksander Chmiel, Agata Czyżowska, Jerzy Długoński, Beata Gutarowska, Monika Hejnowicz, Elżbieta Klewiecka, Danuta Kołożyn-Krajewska, Lucjan Krala, Dorota Kręgiel, Alina Kunicka-Styczyńska, Danuta Kusewicz, Zdzisław Libudzisz, Katarzyna Lisowska, Agnieszka Nowak, Elżbieta Otłuszak-Walczak, Katarzyna Paraszkiewicz, Anna Piątkowska, Małgorzata Piotrowska, Kazimierz Wojciech Pyć, Sylwia Różalska, Tadeusz Sikora, Mirosława Słaba, Helena Stobińska, Agnieszka Szczepańska, Mirosława Szczęsna-Antczak, Teresa Świtoniak, Tadeusz Trzmiel, Marianna Turkiewicz, Tomasz Twardowski, Piotr Walczak, Zofia Żakowska.
Spis treści
CZĘŚĆ VI
Mikroorganizmy w procesach biotechnologicznych
1 Wirusy • MONIKA HEJNOWICZ, AGNIESZKA SZCZEPAŃSKA, JACEK BARDOWSKI
2 Bakterie fermentacji mlekowej • ZDZISŁAWA LIBUDZISZ
3 Bakterie kwasu octowego • ELŻBIETA KLEWICKA, DANUTA KUSEWICZ
4 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów • PIOTR WALCZAK
5 Bakterie rodzaju Bacillus • MIROSŁAWA SZCZĘSNA-ANTCZAK, TADEUSZ TRZMIEL
6 Drożdże • DOROTA KRĘGIEL, ALINA KUNICKA-STYCZYŃSKA, AGATA CZYŻOWSKA
7 Grzyby strzępkowe • ZOFIA ŻAKOWSKA, MAŁGORZATA PIOTROWSKA.
8 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków • ALEKSANDER CHMIEL
9 Mikroorganizmy ekstremofilne • MARIANNA TURKIEWICZ
CZĘŚĆ VII
Mikrobiologia żywności
1 Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców • DOROTA KRĘGIEL, ANNA PIĄTKIEWICZ, ZOFIA ŻAKOWSKA, ALINA KUNICKA-STYCZYŃSKA
2 Mikrobiologiczne psucie żywności • AGNIESZKA NOWAK, ANNA PIĄTKIEWICZ
3 Zatrucia i zakażenia pokarmowe • AGNIESZKA NOWAK, ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, TERESA ŚWITONIAK
4 Mikotoksyny w żywności, zagrożenia zdrowotne • MAŁGORZATA PIOTROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA
5 Analiza mikrobiologiczna żywności • ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, AGNIESZKA NOWAK
6 Utrwalanie żywności • HELENA STOBIŃSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA, DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA, LUCJAN KRALA, ZDZISŁAWA LIBUDZISZ, ANNA PIĄTKIEWICZ.
7 Prawo żywnościowe • AGNIESZKA NOWAK
8 System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności • DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA, TADEUSZ SIKORA
9 Żywność transgeniczna • TOMASZ TWARDOWSKI
CZĘŚĆ VIII
Higiena produkcji
1 Elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle • KAZIMIERZ WOJCIECH PYĆ
2 Mycie i dezynfekcja w przemyśle • BOGUMIŁ BRYCKI, HELENA STOBIŃSKA, BEATA GUTAROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA, DOROTA KRĘGIEL
3 Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów • LUCJAN KRALA, JANUSZ ADAMIEC
4 Badanie stanu higienicznego warunków produkcji • DOROTA KRĘGIEL, BEATA GUTAROWSKA, HELENA STOBIŃSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA
CZĘŚĆ IX
Mikroorganizmy w ochronie środowiska
1 Zanieczyszczenie środowiska • JERZY DŁUGOŃSKI
2 Zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego • KATARZYNA LISOWSKA, PRZEMYSŁAW BERNAT, KATARZYNA PARASZKIEWICZ, JERZY DŁUGOŃSKI
3 Ksenobiotyki • JERZY DŁUGOŃSKI, PRZEMYSŁAW BERNAT, KATARZYNA LISOWSKA, KATARZYNA PARASZKIEWICZ
4 Metale ciężkie • MIROSŁAWA SŁABA, KATARZYNA PARASZKIEWICZ
5 Drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska • SYLWIA RÓŻALSKA, JERZY DŁUGOŃSKI
Literatura uzupełniająca
Skorowidz.