JEM ZDROWO WĘGLOWODANY, INDEKS GIKEMICZNY I INNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2011, dodruk 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 280
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-4148-4
51,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 50,90 zł
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Wprowadzenie
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka
Węglowodany w żywności – spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
Mleko, przetwory mleczne
Jaja
Mięso, przetwory mięsne
Ryby, przetwory rybne
Tłuszcze
Produkty zbożowe
Warzywa, przetwory warzywne
Owoce, przetwory owocowe
Orzechy, nasiona
Trójglicerydy to typ tłuszczów występujących w organizmie człowieka. Mają...
czytaj więcejCholesterol HDL odpowiada za ochronę zdrowia sercowo-naczyniowego. Zadaniem HDL jest...
czytaj więcejZarówno genetyczne czynniki ryzyka, jak i styl życia przyczyniają się do wzrostu...
czytaj więcejGGT to kluczowy marker diagnostyczny, wykorzystywany w badaniach laboratoryjnych,...
czytaj więcejLipidogram pozwala ocenić poziomy cholesterolu całkowitego, LDL, HDL oraz trójglicerydów....
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejBadanie OB polega na pomiarze szybkości opadania erytrocytów. Odczyn Biernackiego...
czytaj więcejMocznik to związek w organizmie człowieka, będący końcowym produktem metabolizmu...
czytaj więcejStężenie kreatyniny we krwi jest istotnym wskaźnikiem funkcjonowania nerek oraz...
czytaj więcejBiałko C-reaktywne (CRP) jest jednym z biomarkerów medycznych, używanym do diagnozowania...
czytaj więcejLiczba płytek krwi wpływa na to jak organizm człowieka radzi sobie z utrzymaniem...
czytaj więcejCzyrak, czyli zapalenie wywołane przez bakterie gronkowca złocistego, to powszechna...
czytaj więcejFosfataza alkaliczna to enzym, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych....
czytaj więcejKwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów. Są one niezbędne...
czytaj więcejWitamina B12, znana również jako kobalamina, jest jednym z kluczowych składników...
czytaj więcej